Tikra tiesa, kad su trečiųjų šalių programomis savo „Gmail“ paskyras susieję naudotojai, net patys to nežinodami, galėjo suteikti teisę skaityti asmeninius el. laiškus.

Vienos įmonės darbuotojai, kalbėdami su laikraščiu „Wall Street Journal“, nurodė, kad tokia praktika labai paplitusi, nors ir laikytina gėdinga paslaptimi.

„Google“, be kita ko, pareiškė, kad ši praktika neprieštarauja jos veiklos politikai.

O štai vienas saugumo ekspertas sako nustebęs, kad „Google“ tokius veiksmus laiko leistinais.

„Gmail“ yra populiariausia el. pašto tarnyba, kuria naudojasi net 1,4 mlrd. žmonių.

„Google“ leidžia jiems susieti savo paskyras su trečiųjų šalių siūlomomis el. laiškų valdymo priemonėmis arba paslaugomis, tokiomis kaip kelionių planavimo arba kainų palyginimo įrankiai.

Kai paskyra susiejama su išorine paslauga, paprastai prašoma suteikti tam tikrų teisių, tarp kurių dažnai būna galimybė skaityti, siųsti, šalinti ir tvarkyti asmeninius el. laiškus.

Kaip rašo „Wall Street Journal“, šia teise trečiųjų šalių programų kūrėjai kartais gali pasinaudoti kaip leidimu skaityti „Gmail“ naudotojų el. laiškus.

Teisė, kurios prašyti nereikia

Nors el. pašto sistema perduodami pranešimai paprasti apdorojami kompiuteriniais algoritmais, laikraščio korespondentui pavyko pasikalbėti su keleto įmonių darbuotojais, kurie teigė patys perskaitę tūkstančius svetimų el. laiškų.

Programinę įrangą kuriančios įmonės „Edison Software“ programuotojai tikino, kad kurdami naują programą jie perskaitė begalės naudotojų laiškus.

Kad algoritmus tobulinantiems inžinieriams buvo suteikta prieiga prie „Gmail“ naudotojų el. laiškų, patvirtino ir kita įmonė – „eDataSource Inc.“

Abiejų įmonių atstovai patikino, kad niekas specialiai naudotojų neprašė suteikti kokių nors leidimų skaityti į „Gmail“ patenkančius el. laiškus, nes tokia praktika būna numatyta su jais sudarytose naudojimo sutartyse.

„Prie sutarčių sąlygų galima praleisti ištisas savaites, – sako Sario universiteto profesorius Alanas Woodwardas. – Tokios teisės sutartyje tikrai gali būti paminėtos, tačiau niekas veikiausiai nepagalvotų, kad jos galėtų būti susijusios su leidimu trečiosios šalies įmonės darbuotojams skaityti asmeninius el. laiškus.“

„Google“ patikino, kad prieiga prie el. laiškų suteikiama tik patikrintoms įmonėms ir tik tuo atveju, jei naudotojas aiškiai duoda leidimą pasiekti sau priklausančius el. laiškus.

BBC korespondentui buvo pasiūlyta pasidomėti konkrečiomis „Google“ galiojančiomis programų kūrimo strategijomis, o jose nurodoma, kad, norėdami išvengti nemalonių siurprizų, „Google“ naudotojai turėtų žinoti, jog, aptikusi su numatyta naudojamos programos paskirtimi nesuderinamų slepiamųjų priemonių, paslaugų arba funkcijų, „Google“ gali apriboti prieigą prie „Google API“ paslaugų.

„Google“ taip pat nurodė, kad, norint išsiaiškinti, su kuriomis programomis yra susieta konkreti paskyra, galima apsilankyti saugumo patikros puslapyje. Minėtina, kad šiame puslapyje galima atsijungti nuo bet kurios programos. Tada asmeniniai duomenys jai taps nepasiekiami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)