Neslėpsiu, nesu abejingas šios korporacijos produkcijai, tačiau perlenkti taip pat reikia su skoniu. Naujieji „iPhone 6S“ ir „6S Plus“ išties šaunūs, o palankiau sutikti pirkėjų galėtų būti tik tada, jei patys per pristatymą išžygiuotų podiumu it laibakojai modeliai. BET. Viskas tarsi jau matyta ir girdėta, nes pusė to, ką „Apple“ pristatė kaip naujieną, kadaise jau demonstravo „Google“ ir „Microsoft“. Nors reikia pripažinti, kad būtent čia ir slypi didžioji „Apple“ sėkmės paslaptis – gebėjimas nurašytą ar vartotojų nepamėgtą technologiją arba funkciją patobulinti taip, kad pirkėjai ją priimtų kaip naują ir jiems tiesiog būtiną. Todėl apsimuturiavę šiltesniais drabužiais ir pasistatę palapines lauktų naujų telefonų prekybos pradžios prie bendrovės parduotuvių durų.

Tai iš tiesų įspūdinga. Nuo 2013 m. „iPhone“ pardavimas kiekvieną ketvirtį augo po 35 proc., o praėjusių metų spalį–gruodį bendrovė pardavė 74,5 mln. telefonų – maždaug po 34 tūkst. kiekvieną valandą. Beje, skirtingai nei praėjusiais metais, šiemet Kinijos pirkėjai telefoną galėjo įsigyti tą patį savaitgalį, kaip ir JAV, Kanados bei Europos gyventojai. Todėl tikėtina, kad bus sumuštas dar vienas pardavimo rekordas. Tad kas naujo, be įprastų technologinių parametrų pagerinimo ir varžtų suveržimo? Ką mano ekspertai, kuriems jau pavyko išbandyti telefonus?

Kaip ir priklauso S metams, „iPhone 6S“ vizualiai nesiskiria nuo praėjusiais metais pasirodžiusio šeštuko (bendrovė veikia principu „Tik tak“: vienais metais pristatoma, o kitais metais patobulinama), bet, pasak pačios „Apple“, „vienintelis dalykas, kurį pakeitėme, yra absoliučiai viskas“. „Bendrovės uždavinys – kiekvienais metais pristatyti po telefoną „iPhone“, kuris priverstų pakeisti turimą ar atsisakyti kito gamintojo telefono. Šiais metais bendrovei vėl pavyko sėkmingai tai padaryti, nes ji įdiegė trimatį lietimą, kurio anksčiau ar vėliau norės visų telefonų turėtojai“, – rašo Waltas Mossbergas, vienas žinomiausių naujų technologijų apžvalgininkų. Funkcija „3D Touch“ – tarsi dešiniojo pelės mygtuko paspaudimas telefono ekrane. Stipriau spustelėję atliksite visai kitą komandą nei tiesiog bakstelėję.

Dar vienas legendinis informacinių technologijų apžvalgininkas Johnas Gruberis taip pat susižavėjo trimačiu lietimu: „Iš pradžių atrodė neįprasta. Bet dėl šios funkcijos viską atlieku efektyviau. Ir nors kiti technologijų gigantai yra bandę ką nors panašaus, „Apple“ žingsnis pats įdomiausias ir agresyviausias šioje srityje.“

Žurnalo „Vogue“ redaktorė Lucy Hutchins, gavusi telefoną pabandyti, labiausiai susižavėjo funkcija „Live Photos“, kai prieš ką nors fotografuojant ir jau nufotografavus nufilmuojama viena sekundė vaizdo: „Šiai inovacijai lemta pakeisti tai, kaip mes fotografuojame išmaniuoju telefonu. Nuotrauka atgyja, kai ją paspaudi.“ Fotografavimo galimybe liko patenkintas ir Edwardas Baigas, „USA Today“ informacinių technologijų apžvalgininkas: „Telefone įdiegtos „nerealiai“ puikios 12 megapikselių galinė ir 5 megapikselių priekinė kameros.“ Dar keletas apžvalgininkų pagyrė „Apple“ už tai, kad nufotografuotos nuotraukos atrodo natūraliai ir nėra papildomai paryškinamos, kaip tai daro dauguma kitų telefonų. „Atvykite dėl naujų ypatybių, pasilikite dėl rėkiančio greičio. Nors trimatis lietimas ir patobulintas fotografavimas išties puiku, didžiausią įspūdį paliko veikimo sparta. Dar mažiau priežasčių įsigyti „Android“ telefoną“, – teigia Samas Grobartas, „Bloomberg Business“ apžvalgininkas.

Be pagyrų, naujieji „iPhone“ gavo ir pelnytos kritikos. Dauguma jos – dėl silpnesnių nei konkurentų baterijų, tad aktyviai maigant telefoną visą dieną krauti teks kasdien. „The Wall Street Journal“ žurnalistė Joanna Stern teigia, kad patiko viskas, bet „Apple“ neatkreipė dėmesio į didžiausią problemą – bateriją: „Baterija nei geresnė, nei blogesnė nei praėjusių metų modelio, todėl aktyviai naršant ir naudojant atėjus laikui miegoti jūsų baterija bus beveik išsikrovusi.“ „Forbes“ apžvalgininkas Ewanas Spence’as nusivylė telefono korpusu: „Nors metalinė nugarėlė atrodo labai stilingai, lygus paviršius ir nugludintos kampų linijos neleidžia telefono tvirtai sugriebti, tad jis nuolat slysta iš rankų.“ „Digital Spy“ žurnalistas Mattas Hillas primena skaitytojams, kad, norėdama išvengti besilankstančio korpuso skandalo, „Apple“ gerokai sutvirtino telefoną, tačiau dėl to jis tapo truputį storesnis ir šiek tiek sunkesnis, o kitų gamintojų modeliai plonėjo ir lengvėjo.

Taigi, priežasčių nepirkti naujojo „Apple“ flagmano galima rasti, tuo labiau kad „Samsung“ nesnaudžia ir ruošiasi smogti „iPhone“ pardavimui iš visų savo technologinių pabūklų. Vis dėlto turime pripažinti, kad išmaniojo telefono pirkimas šiandien labiau paremtas emocijomis, o ne logika. Todėl sunkesnis, slidesnis ir iki vakaro išsikraunantis, bet naujas, su atgyjančiomis nuotraukomis ir funkcija „3D Touch“ (sugalvok taip pavadinti stipresnį paspaudimą) skamba erzinančiai. Todėl silpnesnių nervų vartotojai tikriausiai nelauks, ką į šį iššūkį atsakys „Samsung“, tuo labiau kai žiniasklaidoje skaitai pranešimus apie tai, kad pirmoji „iPhone 6S“ Niujorko „Apple Store“ įsigijo mergina iš Lietuvos. Vis dėlto yra vienas aspektas, kuris gali pristabdyti, – tai faktas, kad liko labai nedaug laiko iki septinto modelio. Gal jis iš tiesų pats ateis ant podiumo prisistatyti?