Trečdalį savo gyvenimo praleidžiame lovoje, miegodami. Bet ar daug žinome apie savo miegą? Dažniausiai apie jį galime kalbėti tik paviršutiniškai, nes gamta taip sutvarkė, kad miego meu išliekame nesąmoningais. Tačiau technologijos nestovi vietoje. Jau pasirodė asmeniniai miego monitoriai, tokie kaip „Beddit“, kurie leidžia tiesiogiai tirti savo miegą ir netgi jį pagerinti.

Asmeninis hipnologas

Hipnologija arba somnologija – tai mokslas apie miegą. Ilgą laiką tai buvo pakankamai sudėtingas ir brangus mokslas. Miego tyrimams reikėjo sudėtingos smegenų, plaučių ir širdies veiklą stebinčios medicininės aparatūros. Eksperimentatoriai ir tiriamieji nuolatos turėdavo spręsti nenatūralios aplinkos problemą - ne taip paprasta užmigti svetimame kambaryje apkarstytam įvairiausiais laidais ir davikliais.

Apie 1980 metus pasirodė pirmieji asmeniniai miego monitoriai (jie dar vadinami aktigrafais). Jie smarkiai palengvino tyrimus. Mokslas išsiaiškino pakankamai daug apie miegą, jo kokybę ir sutrikimus. O išsivysčius kompiuterių ir išmanių įrenginių technologijoms, miego tyrimai tapo prieinami kiekvienam. Jei norite daugiau sužinoti, kaip praleidžiate trečdalį savo gyvenimo, jau nebūtina keliauti į miego tyrimo centrą. Pakanka įsigyti kelis šimtus litų kainuojantį aparatą ir su jo pagalba save išsitirti.

„Naujajai Komunikacijai“ (NK) pavyko gauti ir išbandyti vieną iš tokių asmeninių miego tyrimo aparatų – suomių gamybos „Beddit“ (kaina apie 520 Lt).

Miego monitoriaus „Beddit“ komplekte - po paklode klojama juosta su jutikliais ir išmaniojo telefono programėlė
Kaip jis veikia?

Labai paprastai. Pagrindinė „Beddit“ dalis yra plona juosta, kuri patiesiama ant lovos čiužinio, po paklode. Kol lovos savininkas miega, juosta matuoja širdies dūžius, kvėpavimo ritmą, kada apsiverčiama ant kito šono ir kitus judesius.

Pati juosta tik surenka duomenis, bet jų neapdoroja. Pagrindiniai skaičiavimai atliekami išmaniajame telefone. Tam reikia dviejų dalykų: telefone įdiegtos programėlės ir „Bluetooth“ ryšio (jis turi būti įjungtas naktį, kuomet atliekami matavimai). „Beddit“ savininkas ryte savo telefone išvysta miego kokybės įvertinimą, trukmę bei širdies ritmo statistiką.

Miego kokybės gerinimas įvilktas į žaidimo formą, kurio tikslas - kiekvieną naktį surinkti 100 ir daugiau taškų
Pradžia – labai įspūdinga

Pirmieji duomenys apie miegą palieka gilų įspūdį. „Beddit“ programėlė apdoroja surinktą informaciją specialiais algoritmais ir tiksliai pasako, kada atsigulėme, kada užmigome, kiek kartų apsivertėme per naktį, kada kėlėmės, knarkėme, ar kokybiškas buvo miegas. Bene įdomiausi duomenys apie miego fazes – įrenginys parodo, kada ir kiek kartų buvo panirta į giliąją fazę.

Programėlė taip pat pateikia kartu su miego kokybės specialistais parengtus patarimus, ką daryti, jog poilsis būtų dar geresnis. Pavyzdžiui, nevalgyti sunkaus maisto prieš miegą, mažiau sportuoti vakarais. Kartais šie patarimai yra vertingi, tačiau kartais būna ir ne „į temą“, kaip antai siūlymas nevartoti alkoholio ir mesti rūkyti negeriančiam ir nerūkančiam žmogui.

„Beddit“ buvo sukurtas visai neseniai ir dar yra pakankamai „žalias“ produktas. Pasinaudojus juo ilgėliau, pirmasis ryškus įspūdis išblėsta ir akis pradeda badyti trūkumai.

Kai kurie patarimai yra naudingi, kiti – ne. Atrodo, kad kartais programa juos dalina „iš reikalo“, kad tik patartų.
Trūksta gilesnės analizės

Sprendžiant iš „Beddit“ programėlės, miego monitorius surenka pakankamai daug duomenų apie miegą. Remiantis jais ir suteikiamais patarimais galima pakeisti savo dienos režimą ir padidinti miego kokybę. Bet pakeitimai būtų kur kas efektyvesni, jei aplikacija suteiktų gilesnės analizės įrankių, o ne apsiribotų apibendrinta informacija.

„Beddit“ leidžia pasižiūrėti miego fazių kaitą, bet nerodo, kaip nakties metu kito širdies ritmas ar kvėpavimas. Dar naudingesnė būtų kelių naktų palyginimo galimybė. Pavyzdžiui, būtų naudinga, jei „Beddit“ programėlė pateiktų informacijos apie miego fazių periodiškumą, ar į gilų miegą panyrama tomis pačiomis valandomis.

Matavimuose pasitaiko ir nemažai klaidų. Daugiausiai kritikos verta kėlimosi iš lovos nustatymo funkcija. Įrenginys bando nustatyti, kada vartotojas paliko lovą ir, panašu, tai daro klaidingai. „NK“ testuotojams „Beddit“ nuolatos rodė, kad kiekvieną naktį buvo trumpam keltasi, nors tikrovėje to nebuvo. Jei tokie netikslumai pasitaikytų tik vienam žmogui, būtų galima ieškoti kėlimosi priežasčių kitur, pvz., lunatizme, bet pasiskaičius kitų vartotojų atsiliepimus „Google Play“ parduotuvėje, tapo aišku, kad tai paties įrenginio problema.

Programėlė turi ir savo žadintuvą. Žmogui lengviau atsikelti kuomet jis yra negilioje miego fazėje, tad logiška būtų tikėtis, kad laikrodis sugebėtų paderinti skambučio laiką atsižvelgdamas į savininko būseną. Deja, „Beddit“ to nedaro.

Vertingiausia informacija – apie miego fazes ir knarkimą. Gaila, bet programa pateikia tik širdies ritmo vidurkį, o kaip jis kito per naktį, pasižiūrėti negalima.
Lietuvių kurta programa

„Beddit“ projektas viešai startavo minios finansavimo platformoje „Indiegogo“ tik praėjusių metų vasarą. Miego kokybės stebėtojo kūrėjai buvo išsikėlę tikslą surinkti 80 tūkst. JAV dolerių (apie 200 tūkst. litų), bet per dešimt savaičių viršijo lūkesčius ir kampaniją užbaigė su daugiau nei 500 tūkst. JAV dolerių (apie 1,25 mln. litų).

Nieko nuostabaus, kad mažiau nei metus kurtas ir prieš kelias savaites pradėtas pardavinėti internetu produktas dar yra pakankamai nesubrendęs. Tuo labiau, kad patys kūrėjai vis dar jį intensyviai tobulina.

Įdomu, kad „Beddit“ programėlę sukūrė ir tobulina lietuvių kompanija „E-Bros“. Kaip teigia bendrovės direktorius Ričardas Kunevičius, aplikaciją sukurti buvo nelengva. „Turėjome rasti būdą, kaip priimti didelį kiekį įvairių smulkių duomenų, juos apdoroti ir pateikti vartotojui suprantama forma“. Kūrėjai iš pradžių abejojo, ar programėlė bus pajėgi susidoroti su dideliu duomenų kiekiu, ar pakaks nakčiai telefono baterijos. Dalį šių problemų „E-Bros“ pavyko išspręsti labai gerai.

„E-Bros“ teigimu, programa turėtų be trikdžių veikti daugelyje „Android“ ir „Apple“ telefonų, kurie turi dviejų branduolių procesorių. „NK“ testavo miego monitorių su „Samsung Galaxy S2“. Šiame telefone aplikacija veikė labai sklandžiai. Iki tol, kol visiškai neišjungdavome telefono. Po „perkrovimo“ programa paprasčiausiai dingdavo iš atminties su visais sukauptais duomenimis. Tekdavo iš naujo ją įdiegti. Gali būti, kad ši keista, bet nemaloni problema buvo susijusi su tuo, kad prieš tai buvo naudota bandomoji programos versija. Tuo labiau, kad tik prieš porą savaičių „Google Play“ parduotuvėje pasirodžiusios aplikacijos komentaruose neminima „dingimo“ problema.

„Beddit“ keistenybės: rodo, kad naktį keltasi kelis sykius, nors būta visą laiką lovoje. Kūrėjai žada, kad liepą pasirodys nauja programos versija su „išmaniuoju žadintuvu“.
Matuojama per atstumą

Vienas didesnių „Beddit“ privalumų yra matavimai per atstumą. Daugelis kitų miego monitorių reikalauja dėvėti ant riešo ar krūtinės papildomas juostas, kurios mažina komfortą. „Beddit“ juosta su jutikliais yra užklojama po paklode. Kadangi ji yra labai plona ir lanksti, juostos beveik nejunti. Kita vertus, jai reikia papildomo maitinimo - kad sistema veiktų, juosta visą naktį turi būti prijungta prie elektros lizdo. Tai gali sukelti šiokių tokių nepatogumų, nes tenka vedžioti papildomus laidus miegamajame.

Papildomo maitinimo reikalauja ne tik juosta, bet ir telefonas, prie kurio yra prijungtas miego monitorius. Nors „E-Bros“ teigia, kad „telefonas, nuolat analizuodamas informaciją, per naktį sunaudoja tik 20-30 proc. baterijos“, NK testai parodė, kad energijos sąnaudos yra gerokai didesnės. Net visiškai įkrautas „Galaxy S2“, pasižymintis pakankamai talpia baterija, nesugebėdavo „ištempti“ ilgesnės nakties be papildomo maitinimo.

Programa iškraudavo akumuliatorių maždaug per 7-8 valandas. Net jei miegate trumpiau, geriau telefoną nakčiai palikti prijungtą prie elektros lizdo, nes kitaip rytą teks praleisti su mažai energijos turinčiu aparatu.

Apie savo „pasiekimus“ miego srityje galima pranešti draugams SMS, „Facebook“ arba „Twitter“ žinute; Programa išmintingai pataria prijungti telefoną prie elektros lizdo (iliustr. dešinėje). Žino, kad jis visos nakties greičiausiai neištvers.
Pagrindiniai patobulinimai - ateityje

„Beddit“ programėlę galima rasti „AppStore“ ir „Google Play“ parduotuvėse. Pasak R. Kunevičiaus, jos ir toliau yra tobulinamos – dirbama prie gilesnės miego ciklų analizės ir galimybės saugoti duomenis debesijoje. „E-Bros“ direktorius žada, kad liepos viduryje programėlėje turėtų pasirodyti ir „išmanaus žadintuvo“ funkcija, kuri sugebės „pastumti“ skambučio laiką keliolikai minučių į vieną arba kitą pusę atsižvelgdama į miego fazę.

Kuomet šios naujos funkcijos pasirodys, visai gali būti, kad „Beddit“ taps galingu ir naudingu miego stebėjimo ir gerinimo įrankiu, už kurį bus negaila pakloti ir 520 Lt. Kol kas šį produktą galima įsigyti tik internetu, gamintojo puslapyje www.beddit.com.

Privalumai

+ suteikia unikalios informacijos apie miegą
+ paprastas naudoti

Trūkumai

- trūksta gilesnės analizės
- nėra „išmanaus žadintuvo“
- netikslumai matavimuose