Microsoft Corp.“ per pastaruosius dvejus metus savo klientams išplatino 13 000 įspėjimų apie valstybinius bandymus įsilaužti, o 52 proc. šių išpuolių, įvykusių nuo 2019 m. liepos iki 2020 m. birželio mėnesio, yra siejami su rusų programišiais – tarp kurių taikinių buvo ir rinkimai, ir Olimpinės žaidynės, teigiama antradienį paskelbtame pranešime. Iranas buvo atsakingas už ketvirtadalį įsilaužimų, Kinija – už 12 proc. Likę „Microsoft“ pastebėti valstybiniai įsilaužimai siejami su Šiaurės Korėja ir kitomis šalimis.

Rusų programišiai įvairiose šalyse taikėsi į rinkimus ir politines organizacijas, taip pat į ne pelno siekiančias grupes, profesionalias paslaugas ir aukštąjį mokslą, praneša „Microsoft“. Su Kremliumi siejami programišiai bandė įsilaužti į 16 sporto ir antidopingo organizacijų trijuose žemynuose, vykstant Rusijos sportininkų tyrimams dėl dopingo.

„Matome, kad valstybiniai įsilaužėliai nuolat tobulėja ir išbando naujas technikas, – teigė „Microsoft“ viceprezidentas Tomas Burtas. – Šiais laikais užpuolikai pranašesni tuo, kad yra puikiai aprūpinti ištekliais, ryžtingi ir miklūs.“ Pasak jo, užsienio programišiai pastarosiomis savaitėmis ir toliau taikėsi į organizacijas, susijusias su Amerikos politika.

Irano įsilaužėliai taip pat buvo produktyvūs: per pastarąjį pusmetį jie padidino išpuolių apimtį, teigė T. Burtas. Vien per 2019 m. rugpjūtį Irano programišiai užpuolė 241 „Microsoft“ paskyrą, susijusią su JAV prezidentine kampanija, dabartiniais ir buvusiais JAV pareigūnais, politikos žurnalistais ir užsienyje gyvenančiais žymiais iraniečiais, teigiama pranešime. Nors tik keturios iš šių atakų buvo sėkmingos, „Microsoft“ prognozuoja didesnį aktyvumą artėjant JAV rinkimams.

Kinijos programišiai „bandė įgyti žinių apie organizacijas, susijusias su artėjančiais JAV prezidento rinkimais“, praneša „Microsoft“. Šie įsilaužėliai taip pat aktyviai rengė kibernetines atakas, susijusias su medicininiais tyrimais. Neskaitant daugybės bandymų įsilaužti į medicinos tyrimų įstaigas JAV ir Azijoje, Kinijoje įsikūrę programišiai užpuolė vieną neįvardytą JAV universitetą, kuris kovo mėnesį tyrė koronaviruso vakciną.

Kinija yra viena iš 16 valstybinių veikėjų, kuri, „Microsoft“ pastebėjimais, rengė atakas prieš klientus, dalyvaujančius pasaulinėse COVID-19 suvaldymo pastangose. Tarp šių išpuolių taikinių buvo pasaulinės medicinos pagalbos ir humanitarinės pagalbos grupės bei vyriausybinės sveikatos priežiūros organizacijos.

Kinija taip pat nukentėjo nuo išpuolių, kuriais buvo bandoma pasinaudoti pandemijos situacija. „Kinija, Jungtinės Valstijos ir Rusija nukentėjo labiausiai, tačiau kiekviena pasaulio šalis susidūrė su bent viena su „Covid-19“ susijusia ataka; sėkmingų atakų skaičius pandemijos ištiktose šalyse auga, augant baimei ir informacijos troškuliui“, – teigiama „Microsoft“ ataskaitoje.

Ligoninės ir kiti subjektai taip pat nukentėjo nuo išpirkos tipo atakų, kai failai būna užrakinami ir pasiekiami tik tada, kai vartotojai susimoka. Šitokios atakos yra „problemiškiausia“ ir „greičiausiai auganti“ kibernetinių nusikaltimų grėsmė, sakė T. Burtas.