Pirmasis ant scenos, kaip ir galima buvo tikėtis, užlipo bendrovės generalinis direktorius Timas Cookas. Renginį jis pradėjo pasakojimu apie įmonės pasiekimus per metus: naują parduotuvę Barselonoje, dekoruotą vietiniu kalkakmeniu, su stikliniais laiptais ir parduotuvę netrukus po atidarymo užplūdusiomis miniomis žmonių.

Įmonė jau turi 380 oficialių parduotuvių, kuriose per praėjusius metus apsilankė 83 mln. žmonių.

Negalima nepasigirti ir įmonės produktų sėkme: per metus atsisiųsti 7 mln. naujosios operacinės sistemos "Mountain Lion" kopijų, žiniasklaidos atsiliepimai - išskirtinai teigiami, o "Apple" nešiojamieji kompiuteriai pastaruosius tris mėnesius yra pirmoje vietoje pagal pardavimus JAV.

"iPad" sėkmė dar labiau stulbinanti - vos per metų ketvirtį šių naujų planšetinių kompiuterių sugebėta parduoti 17 milijonų. O iki šių metų birželio iš viso parduota 84 mln. planšetinių kompiuterių. T. Cookas tvirtina, kad "iPad" užima 68 proc. pasaulinės planšetinių kompiuterių rinkos (62 proc. prieš metus) - ir nėra pagrindo juo netikėti.

94 proc. bendrovių iš "Fortune 500" sąrašo jau naudoja arba bando "iPad", kai kurios kuria specializuotas programėles savo darbuotojams.

Beje, apie programėles - "App Store" jau peržengė 700 000 programėlių ribą, 250 000 jų yra modifikuotos specialiai "iPad" kompiuteriams. 90 proc. iš tų 700 000 programėlių yra siunčiamos kiekvieną mėnesį. Vidutinis vartotojas turi apie 100 programėlių.

T. Cooką ant scenos pakeičia Phillas Schilleris, "Apple" pasaulinės rinkodaros viceprezidentas. Jis renginį stebintiems žurnalistams pasakoja apie "iPhone".

Į internetą nutekėjusi informacija neapgavo

Pirmą kartą oficialiai pademonstruotas "iPhone 5" - išvaizda lygiai tokia pati, kaip ir "nutekėjusiose", pastarosiomis dienomis internete klajojusiose nuotraukose.

Telefono korpusas pagamintas vien iš aliuminio ir stiklo. Pasak P. Schillerio, tai ploniausias ir lengviausias išmanusis telefonas pasaulyje - 18 proc. plonesnis, nei "iPhone 4" (7,6 mm) ir 20 proc. lengvesnis (112 gramai).

Pagrindinė telefono grožybė - itin didelio taškų tankio (326 taškų colyje), 4 colių įstrižainės, 16:9 kraštinių santykio "Retina" ekranas. Pasak pranešėjo, tokie ekrano matmenys yra specialiai pritaikyti rankai - jis puikiai telpa delne. O į ekraną dar tilpo ir penkta programėlių piktogramų eilutė.

Atnaujintos ir patobulintos visos "iPhone" iš anksto diegiamos programėlės, o visos programėlės, kurias galite rasti "App Store", veikia lygiai taip pat, kaip ir senesniuose telefonuose.

Dėl ypatingos ekrano technologijos padidintas telefono valdymo lietimu tikslumas.

Prie anksčiau "iPhone" įrenginiuose naudotų ryšio perdavimo technologijų prisidėjo LTE, dėl kurios "Apple" gali keliauti į teismą po "Samsung" skundo.

Atnaujinta "Wi-Fi" duomenų perdavimo technologija - maksimalus duomenų perdavimo greitis iki 150 Mbps.

Telefone naudojamas procesorius - A6. P. Schillerio teigimu, šis procesorius yra dukart spartesnis už ankstesnįjį A5, taip pat dukart greičiau veikia ir vaizdo plokštė. Ir tuo pačiu naujasis procesorius yra 22 proc. mažesnis.

P. Schillerį ant scenos pakeičia "Electronic Arts" atstovas Robas Murray'us.

Jis pristato žaidimą "Real Racing 3" - panašu, kad naujasis "Apple" telefonas jau pasiekė žaidimų kompiuterių galią: ekrane matomi gražūs šešėliai ir atspindžiai, pirmą kartą lenktynių žaidime telefonui atsiranda ir funkcionalus galinio vaizdo veidrodėlis. Ir žaisti galima keliese - naudojant "Game Center" galimybes.

P. Schilleris grįžta ant scenos. Jis pagyrė "iPhone 5" akumuliatorių: 8 valandos nepertraukiamo pokalbio arba naršymo laiko, iki 225 val. budėjimo.

Pereinama prie fotografavimo. Visų pirma paaiškinama, kad blogiausias dalykas, kurį galima padaryti norint sugadinti fotografavimo savybes - paploninti telefoną (būtent tai "Apple" ir padarė). Tačiau tai, pasirodo, šiuo atveju nepakenkė.

Telefone yra 8 MP kamera su jutiklio galiniu apšvietimu ir hibridiniu IR spindulių filtru. Dinaminis mažo apšviestumo režimas, tikslus lęšių išdėstymas, safyro kristalas. Bet ką tai reiškia fotografijų kokybei? Matyt, geresnę nuotraukų kokybę.

"Apple" atstovas tvirtina, kad fotografavimo greitis padidėjo 40 procentų, nuotraukų triukšmingumas sumažėjo, pagerėjo kameros veikimas tamsesnėse aplinkose. Atsirado nauja fotografavimo galimybė - panoraminių vaizdų fiksavimas.

1080p raiškos filmavimas, vaizdo stabilizavimas, veidų atpažinimo sistema, galimybė fotografuoti befilmuojant (pirmą kartą tokią funkciją, panašu, pristatė HTC, telefone "One X").

pagerintas garsas - telefone yra trys mikrofonai: priekinėje, galinėje sienelėje ir šone. Garsiakalbių dizainas pagerintas - jie 20 proc. mažesni. Geriau padengiamas platesnis garso dažnių spektras - labiausiai aukšto ir žemo dažnio diapazonuose. Ir siūloma ausinė su triukšmo šalinimo galimybe.

Kitas elementas - telefono jungtis: naujame telefone nebus naudojama įprastinė 30 adatėlių jungtis - ją keičia kur kas kompaktiškesnė 8 adatėlių jungtis, pavadinta "Lightning".

Ne mažiau įdomi naujovė turėtų būti "iOS 6" - jos pristatyti ant scenos išėjo Scottas Forstallas.

Sistemoje yra integruotas paieškos variklis su nauja įdomių vietų paieškos funkcija - šiuo metu duomenų bazėje tokių vietų yra 100 milijonų. Telefono naudotojas iki tų vietų nuvedamas audojantis GPS pozicionavimo sistema. Navigacijai naudojamos palydovinės nuotraukos, o palietus 3D mygtuką pateikiami trimačiai nufotografuotų objektų modeliai.

Telefone greičiausiai yra NFC lustas - S. Forstallas demonstruoja, jog telefoną galima naudoti kaip bilietų saugyklą - ar į varžybas, ar į lėktuvą, bilietai veikia ekrano net neatrakinus, o panaudotus bilietus galima sunaikinti bežiūrint kaip lekia seno bilieto skiedros ir skuteliai.

Dar viena funkcija - dalijimasis fotografijų srautu: pažymimos kelios nuotraukos iš albumo, pasirenkamas dalijimosi būdas ir gavėjas, jei tai yra adresatas iš telefono adresyno, yra įspėjamas, kad jam norima atsiųsti nuotraukas. Vėliau nuotraukas galima bendrai komentuoti.

Atnaujinta virtuali pašnekovė Siri. Nors tai labiausiai aktualu anglakalbiams - lietuviškai mokančios Siri galime nesitikėti, o kalbėti su telefonu ir dar daryti tai angliškai tikriausiai nėra labai patraukli galimybė. Dabar Siri turėtų turėti savo nuomonę apie kino filmus - ar verta juos žiūrėti.

Ant scenos vėl grįžta P. Schilleris. Po neilgo filmuko jis praneša apie naujojo įrenginio kainas - jos lygiai tokios pačios, kaip ir 4S: 199, 299 ir 399 JAV doleriai su 2 metų sutartimi, priklausomai nuo vidinės atminties kiekio (16, 32 ir 64 GB atitinkamai). O štai senesnių telefonų kainos gerokai sumažintos. Pavyzdžiui, dabar su dvejų metų sutartimi amerikiečiai "iPhone 4" su 8 GB atminties galės gauti nemokamai, o 16 GB "iPhone 4S" - už 99 dolerius.

Oficiali prekybos pradžia - rugsėjo 21 d., nors išankstiniai užsakymai priimami nuo rugsėjo 14 dienos, nuo rugsėjo 28 dienos prekybos žemėlapis išsiplečia (tą dieną jį bus galima įsigyti ir Lietuvoje), o nuo gruodžio telefoną bus galima įsigyti beveik bet kurioje pasaulio šalyje.

Tai tiek apie "iPhone 5". Kitos naujienos - apie muziką, "iPod" ir "iTunes".

Meilę muzikai "Apple" išreiškė atnaujintais grotuvais

Rugsėjo 19 dieną lankytojus pasitiks visiškai pasikeitęs "iTunes" parduotuvės dizainas - tai reiškia, kad būtent tą dieną bus išleista ir operacinė sistema "iOS 6".

"iPod" grotuvo naujienos. Kaip visuomet iš pradžių pasigiriama - iki šiol parduota jau 350 mln. vienetų šių populiarių įrenginių.

Naujasis "iPod Nano" - gerokai didesnis už ankstesnįjį, su dideliu ekranu, "Lightning" jungtimi, 5,4 mm storio, su "Multitouch" funkciją palaikančiu 2,5 colių įstrižainės ekranu. Galima bus rinktis iš 7 korpuso spalvų.

Padidėjus ekranui atsiranda vaizdo įrašų peržiūros galimybė. Taip pat atsirado ir naujų funkcijų - fitneso programa ir pedometras. Grotuve atsirado "Bluetooth" jungtis.

Kitas grotuvas - didesnysis 5 kartos "iPod Touch". 6,1 mm storio, sveriantis 88 gramus, o ekranas - toks pats, kaip "iPhone 5". "iPod Touch" dažnai naudojamas žaidimams, todėl jame atsirado spartesnis nei ankstesnių kartų grotuvuose A5 procesorius.

Į "iPod Touch" įmontuota (beveik) pilnavertė "iSoght" 5 MP raiškos kamera, fotografuojanti kokybiškiau nei ankstesniojo grotuvo, taip pat atsiranda panoraminio fotografavimo režimas.

Patogi detalė - iššokantis tvirtinimo elementas riešo kilpelei, skirtas bijantiems pamesti grotuvą. Pagerintas "Wi-Fi" duomenų perdavimas, panašiai kaip ir "iPhone 5". Ir grotuve atsiranda pašnekovė Siri.

Rinktis galima iš penkių korpuso spalvų - kiekvienai spalvai yra ir deranti riešo kilpelė.

Atnaujintos grotuvų ausinės - "EarPods". Stengtasi sukurti ausines, kurios tiktų bet kurioms ausims - tai, pasak "Apple" atstovų, taip pat lengva, kaip sukurti bet kokio dydžio pėdai tinkančius batus. Ausinės geriau nukreipia garsą į ausį. Parduodamos atskirai, prekyba pradedama nedelsiant.

"iPod Nano" kaina - 149 JAV doleriai, "iPod Touch" kainos - 299 ir 399 JAV doleriai už 32 ir 64 GB vidinės atminties versijas atitinkamai.

Tai tiek "Apple" naujienų iš renginio San Franciske, kurį su trenksmu užbaigė grupė "Foo Fighters".

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (572)