„Oracle“ ekspertai papasakojo apie aptiktą apgaulingą kompaniją „DrainerBot“. Ji sukurta paslėptų vaizdo įrašų rodymui „Android“ įrenginiuose. Pagal preliminarius duomenis milijonai vartotojų gali tapti jos aukomis.

Kenkėjiškas kodas „DrainerBot“ įsiterpia į populiariąsias išmaniųjų telefonų programėles ir priverčia vartotojus spustelėti reklamos nuorodas, trumpų vaizdo įrašų peržiūrai. Tokiu atveju pats skelbimas gali būti nerodomas ekrane, jis atkuriamas fone.

Tokie paslėpti vaizdų rodymai leidžia imituoti aukštą vaizdo įrašų su reklamomis peržiūros statistiką ir atitinkamai padidinti reklamos pinigus.

Jau žinoma, kad toks kenkėjiškas kodas buvo įterptas į „Solitaire: 4 Seasons“(Full), „VertexClub“, „Perfect365“, „Touch 'n' Beat“ ir „Clash of Clans“. Dažnai naudojant tokias programėles gali būti sunaudojama iki 10 GB interneto srauto per mėnesį.

Be to, išmanusis telefonas su fonine vaizdo reklama daug greičiau praranda savo įkrovą ir daugiau įkaista nei įprastai, net jei nenaudojama užkrėsta programa. Šie pokyčiai yra pirmieji požymiai, kad įrenginyje kažkas vyksta be jūsų žinios.

Įspėjamasis ženklas, kad kažkas negerai yra ir staigus persikrovimas, tai taip pat gali būti dėl „DrainerBot“ aktyvinimo.

Norėdami įsitikinti, kad jūsų programinėje įrangoje nėra tokios kenkėjiškos programos, patikrinkite interneto suvartojimo statistiką nustatymuose arba per specialias programas, pvz., „Datally“. Galbūt kai kurios neseniai atsisiųstos programėlės „suryja“ visą gigabaitą.