Diane Schou negali sulaikyti ašarų pasakodama, kaip kadaise gyveno metaliniame narve, kuris ją saugojo nuo elektromagnetinės spinduliuotės, kurią skleidžia belaidžio ryšio priemonės.

„Siaubinga būti kaliniu. Tampi technologiniu raupsuotuoju, nes negali būti šalia žmonių. Tiesa, negali niekuo tų žmonių užkrėsti – tiesiog tau kenkia tai, ką nešiojasi tie žmonės“.

D. Schou yra viena iš numanomų 5 proc. amerikiečių, įsitikinusių, kad serga elektromagnetiniu hiperjautrumu (Electromagnetic Hypersensitivity, EHS) – liga, kurią tariamų ligonių teigimu sukelia elektromagnetiniai laukai, kuriame mobiliųjų telefonų, belaidžio interneto įrenginių ir kitos elektroninės įrangos.

Ligos simptomai – ūmūs galvos skausmai, odos deginimo pojūtis, raumenų trūkčiojimas ir nuolatinis skausmas, skelbia bbc.co.uk.

„Mano veidas paraudonuoja, pradeda skaudėti galva, pasikeičia regėjimas ir skauda galvoti. Paskutinį kartą [kai paveikė spinduliuotė] suskaudo krūtinę – ir man tai pradeda kelti grėsmę gyvybei“, - sakė D. Schou.

Siekiant sumažinti skausmą, jos vyras sukonstravo izoliuotą gyvenamąją erdvę, vadinamą Faradėjaus narvu.

Jis medinį rėmą apkalė dviem sluoksniais vielinio tinklo ir pagamino duris, kurias galima aklinai uždaryti taip visiškai apsiribojant nuo elektromagnetinių bangų patekimo į narvą.

Didelę dalį laiko D. Schou praleido narve, miegodama ant dvigubo čiužinio, pakloto ant fanerinių grindų.

„Bent jau galėjau matyti savo išorėje esantį vyrą, su juo pasikalbėti“, - sakė moteris.

D. Schou įsitikinusi, kad jos ligą sukėlė mobiliojo ryšio antenos skleidžiamos bangos.

Jos simptomai buvo tokie stiprūs, kad ji išvyko iš savo šeimos ūkio Ajovos valstijoje ir persikėlė į mažutį kaimelį Green Bank, esantį Vakarų Virdžinijos valstijoje. Kaimelyje, kuris yra Allegheny kalnuose, gyvena 143 žmonės.

Green Bank yra JAV radijo tylos zonoje – šioje 33,7 tūkst. kv. km teritorijoje draudžiamas bet koks belaidis ryšys, nes jis trikdo ten pastatytų radijo teleskopų veikimą.

Didžiausias teleskopas priklauso JAV Nacionalinei Radijo astronomijos observatorijai, jis mokslininkams suteikia galimybę klausytis silpnų signalų, sklindančių iš įvairių Visatos vietų.

Kiti priklauso JAV kariuomenei ir yra svarbi vyriausybinio šnipinėjimo tinklo dalis.

Dėl radijo signalų draudimo tylioji zona tapo saugia slėptuve tokiems žmonėms, kurie stengiasi pabėgti iš belaidžių technologijų užtvindyto pasaulio.

„Gyvendama čia galiu jaustis normaliu žmogumi, galiu būti lauke, man nereikia slėptis Faradėjaus narve. Galiu stebėti saulėtekius, naktimis galiu matyti žvaigždes, galiu būti lauke per lietų. Čia, Green Banks, galiu būti su žmonėmis. Čia žmonės nesinešioja mobiliųjų telefonų, taigi, galiu su jais bendrauti. Galiu nueiti į bažnyčią, galiu dalyvauti šventėse. Galiu būti su žmonėmis. Negalėjau to daryti tada, kai privalėjau sėdėti Faradėjaus narve“, - pasakojo D. Schou.

Tačiau JAV medikai nepripažįsta EHS egzistavimo.

Belaidžio ryšio asociacija CTIA tvirtina, jog yra gausybė mokslinių duomenų, įrodančių, kad belaidžiai įrenginiai, veikiantys vyriausybės nustatytais elektromagnetinių bangų dažniais, nekelia grėsmės visuomenės sveikatai ir nesukelia jokių nepageidaujamų poveikių.

O Pasaulio sveikatos organizacija, pripažįstanti, kad simptomai yra realūs ir gali būti stiprūs, nurodo: „Nėra aiškių EHS diagnostikos kriterijų ir nėra mokslinio pagrindo sieti EHS su elektromagnetinių laukų poveikiu. Be to, EHS nėra medicininė diagnozė ir nežinia, ar tai yra vienos medicininės problemos pasekmė“

Tačiau naujas Luizianos valstijos universiteto (JAV) mokslininkų atliktas tyrimas, publikuotas žurnale „International Journal of Neuroscience“, nurodo, kad EHS gali sukelti mažo dažnio elektromagnetiniai laukai, su kuriais gali tekti susidurti aplinkoje.

„Tyrimas pateikia tiesioginių įrodymų, susiejančių žmonių simptomus su aplinkos veiksniais, šiuo atveju – elektromagnetiniais laukais. Šiuo požiūriu tai yra takoskyra. Iki šiol jokiais tyrimais moksliškai nebuvo nustatyta, kad elektromagnetiniai aplinkos laukai galėtų žmonėms sukelti kokius nors simptomus. Ir simptomai yra svarbūs, nes jie yra pirmasis žingsnis, parodantis, kaip elektromagnetiniai laukai žmonėms sukelia ligas“, - sakė tyrimui vadovavęs neurologijos profesorius dr. Andrew Marino.

Mokslininkai tyrimus atliko su 35 metų medike, kuri pati sau diagnozavo EHS.

Moteris buvo pasodinta ant medinės kėdės, o per greta esančias metalines plokštes buvo paleidžiami 90 sekundžių trukmės elektros srovės impulsai, taip sukuriant magnetinį lauką. Moters buvo prašoma nusakyti savo simptomus po kiekvieno tikro ar netikro elektros srovės paleidimo (apie tai tiriamoji nebuvo informuojama).

Medikė teigė, kad veikiant tikram elektromagnetiniam laukui ji juto galvos skausmą, raumenų trūkčiojimą ir bendrus kūno skausmus, o kai srovė nebuvo paleidžiama, dažniausiai ji jokių simptomų nenurodydavo.

Mokslininkai tvirtina, kad tokių tyrimo rezultatų negalima paaiškinti atsitiktinumu.

Tuo tarpu kiti ekspertai nesutinka su ryšio tarp žmogaus sveikatos ir elektromagnetinių laukų egzistavimo galimybe.

Merilendo universiteto (JAV) fizikos profesoriaus Bobo Parko teigimu, belaidžio interneto įrenginių skleidžiama spinduliuotė yra per silpna, kad sukeltų kokių nors organizmo cheminių pokyčių pokyčių, dėl kurių galėtų prasidėti liga.

„Didžiausia problema, su kuria susiduriame mūsų bendruomenėje, kurios pagrindinis variklis yra technologijų pažanga, yra tai, kad žmonės yra labai menkai išsilavinę. Yra labai daug dalykų, kuriuos žmonės turėtų sužinoti, bet jie nesiekia žinių. Nežinojimas juos ir sunaikins“, - sakė mokslininkas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)