„Luminati Aerospace LLC“ bandomasis skrydis buvo surengtas buvusioje „Northrop Grumman“ gamykloje Long Ailande, kurioje kažkada buvo gaminami karo lėktuvai. Prieš skrydį įvykusioje ceremonijoje kalbėtojai priminė, kaip Charlesas Lindbergas 1927 metais pakilo savo istoriniam soliniam skrydžiui į Paryžių iš aerodromo netoliese esančioje Nasau apygardoje, ir sakė, kad erdvėlaivis, nuskraidinęs žmones į Mėnulį, buvo pagamintas Long Ailande.

„Tai išsipildžiusi svajonė, – sakė „Luminati“ įkūrėjas ir vadovas Danielis Prestonas. – Long Ailandas yra žinomas kaip aviacijos lopšys ir mes norime įnešti savo indėlį.“

Pilotas Robertas Lutzas lėktuvu „VO-Substrata“ skraidė maždaug 20 minučių. Tai buvo pirmas publikai pademonstruotas bandomasis skrydis. Baltas lėktuvas yra su saulės baterijomis ant sparnų, kurių mojis yra maždaug 13 metrų. Ant lėktuvo šonų yra kelių kompanijų, dalyvavusių jo gamyboje, logotipai.

Prototipą gali valdyti pilotas, bet galiausiai Kalvertone įsikūrusi „Luminati“ pagamins bepilotes skraidykles, galinčias skristi 18 tūkst. m aukštyje ar aukščiau. „Luminati“ viliasi gamybą pradėti iki šių metų pabaigos.

R. Lutzas po skrydžio sakė, kad lėktuvas „labai panašus į paukštį“.

„Žinot, pakyli ten ir jautiesi, tarsi ten būtum aplinkoje su tais padarais, – sakė jis. – Aplinkui ratus suka sakalai ir jie tarsi susiburia aplink tave. Tai vienintelis lėktuvas, kuriuo esu skridęs, kuriame galiu girdėti šalia skrendantį sraigtasparnį. Truputį baugu, bet gan šaunu.“