Jeigu Kalėdų senelis turėtų IT žinių ir įgūdžių, kaip palengvėtų jo darbas išdalijant dovanas vaikams visame pasaulyje? Įžvalgomis apie kalėdinius iššūkius ir ko šis stebukladarys galėtų pasimokyti iš patyrusių technologijų bei IT produktų kūrėjų dalijosi JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ Technologinių praktikų vadovas Vytautas Paulauskas.

JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ Technologinių praktikų vadovas Vytautas Paulauskas.

Iššūkis nr. 1. Didieji duomenys

Kalėdų senelis kasmet aplanko visus pasaulio žmones, ir kiekvienam iš jų slapta palieka dovanas. Kai kurie iš jų, ypač vaikai, trokštamų dovanų sąrašą pasiruošia iš anksto, ir jame, be abejo, būna įrašyta ne viena ir net ne kelios dovanos. Ar įmanoma visą šią informaciją sutalpinti į vieną duomenų bazę?

Paskaičiuokime! 2021 metų duomenimis, Žemėje gyvena 7.9 milijardo žmonių. Vidutinis šeimos ūkio dydis yra 4.9 žmogaus, ir jis varijuoja nuo maždaug 3 asmenų Šiaurės Amerikoje arba Europoje iki 7 asmenų šeimų tam tikrose Afrikos valstybėse. Tarkime, kad namų ūkių, t.y. unikalių adresų, į kuriuos reikėtų atvykti, yra 2.5 milijardo. Taigi, kaupiant vien tik minimalią informaciją apie kiekvieną pasaulio gyventoją, jo gyvenamąją vietą, šeimos sudėtį ir pageidaujamų dovanų sąrašą, tam prireiktų bent 4 terabaitų (4 TB) laisvos vietos kietajame diske.

Neabejotinai, Kalėdų senelis apie kiekvieną šeimą nori turėti ir daugiau duomenų – kada šeimos nariai eina miegoti, koks yra kamino skersmuo, gerų ir nelabai pavyzdingų vaikučių sąrašėlį, galiausiai, ir praėjusių metų dovanų sąrašą – todėl visiems šiems duomenims reikėtų skirti 10 TB ar daugiau! Retas kompiuteris, skirtas asmeniniam naudojimui, turi daugiau nei 1 TB kietąjį diską, ir akivaizdu, kad tokius duomenis reikėtų talpinti specialiuose serveriuose ar šiais laikais populiariose debesijos paslaugose.

10 TB laisvos vietos „Amazon“ ar „Microsoft“ debesijos serveriuose kainuotų apie 1000 JAV dolerių per mėnesį, serverio resursai šiems duomenims apdoroti – taip pat nemažai: 500, 1500 ar net 5000 JAV dolerių per mėnesį! Apibendrinant, galima sakyti, kad nepatogu, brangu ir techniškai sudėtinga talpinti viso pasaulio Kalėdų dovanų informaciją įprastinėje duomenų bazėje.

Vis dėlto, žinant, kad šią informaciją elfai ir Kalėdų senelis intensyviai naudotų tik kelis mėnesius per metus, daugumą mėnesių šią informaciją tekstiniu pavidalu galima būtų saugoti, pavyzdžiui, Amazon AWS S3 saugykloje, archyvo arba nedažnai pasiekiamos informacijos skiltyje, tuomet informacijos saugojimo kaštai sudarytų tik 40-100 JAV dolerių per mėnesį. O jau artėjant kalėdiniam pikui, šiuos duomenis galima užkrauti į norimą duomenų bazę ar analitinę sistemą, ir rūšiuoti, filtruoti, grupuoti pagal pageidavimus.

Iššūkis nr. 2. Viso pasaulio maršrutai

Daugelis sėkmingai naudojamės navigacijos programėlėmis „Maps“, „Waze“ ar naršome po apylinkes bei kitas pasaulio šalis naudodamiesi „Google Earth“ ar „Street View“. Ar tokios priemonės galėtų palengvinti Kalėdų senelio, per vieną naktį turinčio atgabenti dovanas į 2.5 milijardo skirtingų adresų visame pasaulyje, darbą?

Planuojant maršrutą per „Google Maps“, mobiliajame telefone galima pridėti tik iki dešimties stotelių. Šiek tiek daugiau tarpinių stotelių palaikoma kompiuterinėje versijoje – apie trisdešimt. Iki jau minėto 2.5 milijardo trūksta dar labai labai daug. O jeigu ir atsirastų žemėlapių programėlė, leidžianti pridėti 2.5 milijardo stotelių, suskaičiuoti trumpiausią arba greičiausią maršrutą tarp visų jų vis tiek būtų labai sunku – kompiuteris, tiksliau, serveris, turėtų atlikti kelis milijardus matematinių operacijų, trunkančių kelis šimtus valandų ir reikalautų milžiniško operatyvinės atminties kiekio.

Taip pat reikia nepamiršti, kad žemėlapių programėlės veikia tik tada, kai yra aktyvus interneto ryšys, o, skriejant rogėmis Balio paplūdimiais ar Amazonės džiunglėmis, jo gali ir nebūti. Tačiau, naudojantis palydoviniu ryšiu ir aukšto standarto GPS sistemomis, paprastai naudojamomis profesionalių karių, galima būtų naviguoti visoje planetoje, tačiau ar Kalėdų seneliui tai neatimtų per daug laiko – neaišku.

Kalėdų senelis

Gera žinia yra tai, kad šis geradarys Kūčių naktį keliauja iš Žemės rytų į vakarus – juda kartu su saulės trajektorija, taigi turi ne 10 valandų, kaip įprasta manyti, o 34 valandas visoms dovanomis išdalinti. Papildomos 24 valandos, įgytos judant iš rytų į vakarus tikrai padeda klaidžiojant painiomis vietovėmis, o prireikus leistų karts nuo karto įsijungti Maps programėlę ar profesionalų GPS imtuvą.

Iššūkis nr. 3. Daugiakalbystė

Daugiakalbystė IT terminologijoje – tai kelių kalbų naudojimas toje pačioje informacinėje sistemoje, pradedant nuo duomenų korektiškumo ir baigiant vartotojo sąsajos elementais. Ar Kalėdų senelis galėtų naudoti daugiakalbes programėles?

Žinant, kokios skirtingos yra kai kurios kalbos, atsakymas būtų „greičiausiai ne“. Negana to, kad visame pasaulyje egzistuoja apie 6500 skirtingų kalbų, ir žodžiai kai kuriose jų, pavyzdžiui, arabų, rašomos iš dešinės į kairę. Kinų, japonų ir korėjiečių rašmenys, sąlygoti vakarietiškos kultūros, dažniausiai rašomi iš kairės į dešinę, nors kai kuriuose tekstuose vis dar galima sutikti iš viršaus į apačią ar iš dešinės į kairę rašomus simbolius.

Tiek Kalėdų senelis, tiek jo ištikimiausi elfai visas naudojamas kompiuterio ir išmaniojo telefono programėles, greičiausiai, naudoja jiems įprasta suomių kalba. Skandinavijos šalys dažnai yra įvardijamos kaip vienos geriausiai angliškai kalbančių šalių, todėl Kalėdų geradariai puikiai skaito, rašo ir tarpusavyje gali susikalbėti ir angliškai.

Tačiau kaip tada dėl teksto įvedimo, gaunamų popierinių ir elektroninių laiškų, adresų, dovanų sąrašo? Ar įmanoma vienoje sistemoje sutalpinti lietuviškus, egiptietiškus, braziliškus, čekiškus ir kitus rašmenis? Tikrai taip, naudojantis plačiai paplitusia UTF-8 koduote, galima skaityti ir rašyti įvairių kalbų rašmenimis. Tarp tūkstančių ištikimų senelio padėjėjų-elfų, greičiausiai, yra ir tokių, kurie supranta vieną ar kitą užsienio kalbą, ir geba perskaityti gaunamus laiškus bei į juos atrašyti.

Kaip jau tikriausiai supratote, net ir naudojantis moderniomis IT sistemomis, Kalėdų senelio darbą palengvinti ar paspartinti yra tikrai sunku. Sunkumų kelia ir dideli duomenų kiekiai, ir kalbiniai skirtumai, ir tai, kad tam tikros kasdienės technologijos yra pritaikomos tik ribotiems kasdienio naudojimo uždaviniams.

Technologijos vis tik yra labai pravarčios mums, eiliniams vartotojams. Net jeigu, pavyzdžiui, netyčia pramiegojote ir nepavyko išvysti Kalėdų senelio vizito jūsų namuose, užtenka parsisiųsti žaidimą, kuris papildytos realybės pagalba parodys, kaip atrodė Kalėdų senelis su dideliu maišu dovanų jūsų namuose. Užtenka ir į interneto paiešką įvesti keletą frazių, ir galime rasti oficialų Kalėdų senelio pašto adresą svetainėje https://my.posti.fi/en/santa-claus-main-post-office ar atrasti Šiaurės Amerikos oro erdvės gynybos komandos specialų puslapį https://www.noradsanta.org/en/, kuris stebuklingą Kūčių naktį seks Kalėdų senelio kelionę realiu laiku!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)