aA
Anksčiau sveikata būdavo stiprinama laukų ir pievų gėrybėmis, kurios laikytos naudingomis be jokio mokslinio pagrindimo.
© R.Guigos nuotr.

Tobulinant ūkininkavimo ir maisto perdirbimo metodus, siekiama ne tik pagerinti maisto produktų kokybę bei padidinti jo naudą sveikatai, bet ir sumažinti gamybinių atliekų kiekį, jas panaudojant kitiems tikslams.

Iš uogų ar vaisių išspaudų gaunami gamtinės kilmės antioksidantai ir kitos vertingos medžiagos galėtų bent iš dalies pakeisti maiste naudojamus sintetinius priedus, apsaugoti maistą nuo oksidacijos bei mikrobiologinio sugedimo, prisidėti prie sveikatos gerinimo.

Tikimasi, kad artimoje ateityje šios medžiagos padės stipriai sumažinti įvairių susirgimų – vėžinių, širdies ir kraujagyslių ligų ar diabeto – riziką.

Europos komisijos Sumanios specializacijos strategijoje agroinovacijų ir maisto technologijų srityje išskirti trys prioritetai, iš kurių vienas skirtas biorafinavimo technologijoms tobulinti bei kurti.

Trumpai apibūdinant, biorafinavimas – tai inovatyvus biožaliavų perdirbimas, siekiant maksimaliai sumažinti atliekų kiekį: šis procesas padeda iš įvairių agro-biožaliavų gauti kuo daugiau ir kuo vertingesnių produktų. Kauno technologijos universitetas įgyvendina pastarąja metodika paremtą, Lietuvos mokslo tarybos administruojamos nacionalinės mokslo programos „Sveikas ir saugus maistas“ projektą „Uogų išspaudų biorafinavimas į funkcionaliuosius komponentus aukšto slėgio ir fermentiniais metodais (UOGBIORAF)“.

„Išspaudus įvairių uogų sultis paprastai lieka labai daug atliekų – vertingų medžiagų turinčių išspaudų, kurios neretai išmetamos arba, geriausiu atveju, naudojamos trąšoms. Pvz., Lietuvoje populiarių juodųjų serbentų išspaudose pasilieka apie 40 proc. šiose uogose esančių sausųjų medžiagų. Iš šio šalutinio produkto biorafinavimo būdu siekiame išskirti komponentus, kurių vertė būtų kur kas didesnė“, – sakė projekto vadovas prof. Petras Rimantas Venskutonis.

Pasak profesoriaus, vaisių ir uogų ekstraktuose labiausiai ieškoma mikrokomponentų, vadinamų polifenoliniais junginiais, turinčių teigiamą poveikį sveikatai: šiuo metu yra daug mokslinių įrodymų, kad tokie junginiai slopina vėžines ląsteles, sumažina širdies ir kraujagyslių bei kai kurių kitų ligų riziką. Taigi, šie tyrimai yra sunkus mokslinis darbas, skirtas įvairių procesų optimizavimui bei gautų medžiagų analizei ir savybių įvertinimui. Kadangi išspaudose tokių medžiagų koncentracija labai maža, laboratorinėmis sąlygomis paprastai išgaunamas vos vienas kitas gramas produkto, tuo tarpu gamybiniams bandymams dažnai reikia pagaminti bent kilogramą (ar daugiau) prototipo, ir tik tuomet pastarąjį galima siūlyti maisto pramonės bei kitoms įmonėms – komercializavimui ar pramoniniam panaudojimui.

Įgyvendinant mokslo slėnių „Santaka“ ir „Nemunas“ programas, KTU Maisto mokslo ir technologijos katedros laboratorijos yra įsigijusios laboratorinės ir bandomosios virškrizinės ekstrakcijos įrangos sistemas, kurios leidžia panaudojus aplinkai draugišką tirpiklį – anglies dvideginį – ir keičiant slėgį bei temperatūrą iš uogų išspaudų išskirti vienas ar kitas medžiagas. Kadangi šiuo būdu galima išskirti tik dalį uogų išspaudose esančių vertingų medžiagų (3–20 proc.), liekana toliau biorafinuojama taikant įvairias schemas – frakcionavimo aukšto slėgio tirpikliais, fermentinio apdorojimo. Taip pavyksta išgauti iki 80 proc. išspaudose esančių medžiagų.

„Iš aviečių, aronijų, juodųjų serbentų ir putinų išspaudų išgauname po kelis savitos sudėties ir savybių produktus, kurių pritaikymą galėtų rasti tiek maisto pramonės, tiek ir kokybiškos kosmetikos gamintojai; juk vartotojai pastaruoju metu pirmenybę teikia kuo natūralesniems gaminiams. Biorafinavimo virškriziniais skysčiais procesas nėra pigus, todėl šiuo metu kai kurie nauji produktai yra per brangūs naudoti masinėje maisto gamyboje. Tuo tarpu kosmetikai ir maisto papildams – kaip tik“, – pasakojo projekto UOGBIORAF vadovas.

Projektas baigtas 2015 m., o tyrėjai, įkvėpti sėkmės, jau dirba prie naujo taikomųjų mokslinių tyrimų projekto. „Baigiant šį nacionalinės programos projektą ir remiantis jo metu gautais rezultatais, kartu su partneriais iš Rumunijos jau parengėme projektą „Eureka“, kurio metu bus kuriami konkretūs produktai. Projekto partneriai – dvi mažos Lietuvos įmonės, viena iš jų – tokio tipo produktų gamybos startuolis, kuris, tikimasi, galės įsisavinti naujų ir konkurencingų produktų pramoninę gamybą“, – pasakojo UOGBIORAF vadovas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Sukūrė tobulą sprendimą ieškantiems būsto, bet nemėgstantiems vaikščioti (2)

Lietuvių IT projektuotojai „Data Dog“ yra įsikūrę Kaune , bet sukūrė Australijos...

Patikėję lietuviško plaktuvo sėkme žmonės sumokėjo 92 tūkst. eurų (51)

Išmanų maisto ir gėrimų plaktuvą „Millo“ sukūrę ir užpatentavę lietuviai prieš mėnesį...

Į kosmosą turėtų kilti dar vienas lietuviškas palydovas (4)

Birželio pabaigoje iš Indijos su raketa į orbitą turėtų išskrieti Vilniaus universiteto ( VU )...

Lietuviai dirba su „Google“ saulės elektrinių parku Belgijoje (5)

Vietą tarptautinėje rinkoje atradę lietuviai, saulės elektrinių projektuotojai „Detra Solar“,...

Neįtikėtinas lietuvių išradimas: kaip tamsiausią naktį gatves apšviesti su Saule (62)

Be dirbtinės šviesos tiesiog neįsivaizduojame savo gyvenimo – namuose, biuruose, parduotuvėse,...

Top naujienos

Kaliningrade apsilankęs lietuvis norėjo sprukti: daugiau niekada ten nevažiuosiu (152)

„Daugiau tikrai niekada ten nevažiuosiu“, – tikino savaitgalį Kaliningrade praleidęs...

Nebrangių, bet tikrų itališkų picų pulkai žmonių traukia į Tytuvėnus (5)

Pačios tikriausios itališkos picos paragauti galima Tytuvėnuose. Pagrindinėje miestelio gatvėje...

Irina Rozova – Seimo narė, kuri veikė pilkojoje zonoje: kokiomis pataisomis rūpinosi politikė (326)

Su po diplomatine priedanga dirbančiais Rusijos žvalgybos darbuotojais bendravusi ir, kaip rodo...

Orai kvies savaitgalį praleisti gamtoje

Virš Lietuvos jau nuo ketvirtadienio įsitvirtinęs aukšto atmosferos slėgio laukas ir toliau...

Baltijos kelyje Gitanas Nausėda pasipiršo žmonai (223)

Lietuvos , Latvijos ir Estijos valstybės eina ta pačia kryptimi – nori sukurti savo žmonėms...

Sovietai jos nepasigailėjo: grafaitės Marijos Tiškevičiūtės tragedija (105)

1941 m. birželio 14 d. okupacinio sovietinio režimo įvykdytos represijos, kai iš Lietuvos į...

Prabangiausia pasaulyje vakarienė Vilniaus gatves nudažė baltai (221)

Šių metų Le Diner en Blanc renginys prasidėjo kitaip nei įprasta. Po tradicinės renginio...

Ką iš tiesų reiškia sapnai apie seksą? (14)

Jei ramų jūsų miegą kada nors buvo sudrumstę sapnai apie seksą, žinote, kad kartais dėl jų...

Ką valgė pasaulio diktatoriai: juos kamavo polinkis į kanibalizmą ir paranoja būti nunuodytiems (20)

Esi tai, ką valgai, taip pat – kaip ir su kuo valgai. Maistas turi įtakos nuotaikai, žarnyno...

Iš Putino elito sluoksnių – netikėta kritika Kremliui (84)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas visada kerta atgal, kai pajunta jam daromą spaudimą. Bet,...