Vilniaus universiteto antropologų gretose dirbančio dr.Dario Piombino-Mascali teigimu, parazitologinius Vilniaus mumijų tyrimus teko atlikinėti bendradarbiaujant su kolegomis iš užjūrio: „Iš 23 mumifikuotų palaikų, rastų Šv.Dvasios bažnyčios rūsiuose, tik 7 tyrėme kompiuterinės tomografijos metodu, nes jie buvo puikiai išsilaikę ir nepažeisti. Kitų mumijų kūnai buvo pažeisti, todėl galėjome nesunkiai pasiekti išlikusius vidaus organus. Surinkome dešimt vidaus organų mėginių, kuriuos perdavėme tirti parazitologams Nebraskos universitete ir Oswaldo Cruzo fondui Brazilijoje.“

Mokslininkas sako, kad išanalizavus parazitologinių tyrimų rezultatus tik vienoje iš dešimties tirtų mumijų buvo aptikta žarnyno parazitų: „Mumijų vidaus organuose randamų išmatų ir netgi mumifikuotų audinių tyrimai gali atskleisti labai daug informacijos apie šiuos žmones kankinusius parazitus. Tirdami Šventosios Dvasios rūsiuose rastos vaiko mumijos vidurius, aptikome žmoginės askaridės ir žmoginio plaukagalvio kiaušinėlių, kurių buvo daugiau nei askaridės kiaušinėlių. Tai buvo vienintelis iš dešimties individų, turėjęs žarnyno kirmėlių. Reiškia, kad to meto vilniečiams, kurie buvo aukštesnio socialinio statuso, žarnyno parazitai nebuvo labai dažna problema.“

Antropologai ir parazitologai ketina toliau tęsti Vilniaus Šventosios Dvasios bažnyčios kriptose rastų mumijų vidaus organų tyrimus, siekdami detaliau aprašyti šiuose palaikuose galimai esančių parazitų įvairovę.

Vilniaus Šventosios Dvasios bažnyčios rūsiuose, kaip ir kitų miesto bažnyčių požemiuose, nuo seno buvo laidojami pasiturintys miestelėnai bei dvasininkai. Šventovių kriptose, dėl stabilių aplinkos sąlygų mirusiųjų kūnai dažnai savaime mumifikuodavosi. 2011 metais Vilniaus universiteto mokslininkai pradėjo antropologinius šios bažnyčios rūsiuose rastų mumijų tyrimus. Tirti palaikai datuojami XVIII-XIX amžiaus laikotarpiams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)