Šį trečiadienį privačiame medicinos centre bus vykdomi ilguosiuose kauluose fiksuotų patologijų tyrimai naudojant rentgeno aparatą. Palaikų traumas tyrinėjanti medicinos fakulteto vyr. specialistė Justina Kozakaitė teigia, kad toks tyrimų metodas leidžia sužinoti daugiau apie traumos kilmę ir gydymo būdus: „Rentgeno nuotraukose matysime, ar po patirtos traumos lūžis buvo koreguotas, ar paliktas gyti savaime. Taip pat nustatysime traumos kilmę. Nes smurtinių ir atsitiktinių lūžių požymiai skirtingi“ – sakė antropologė.

Tyrimų koordinatorius prof. Rimantas Jankauskas teigia, kad rentgeno aparatu kaulų patologijos Lietuvoje nustatinėjamos labai retai, nes tokie tyrimai brangūs: „Tokius tyrimus Lietuvoje vykdome nedažnai, nes tai kainuoja. Nors pasaulyje tokia praktika laikoma norma. Publikuojant rezultatus moksliniuose leidiniuose prie nuotraukų pridedamos ir rentgenogramos“.

Mokslininko teigimu, palaikai tiriami rentgenografijos metodu teikia didžiulę mokslinę ir visuomeninę vertę: „Rentgeno nuotraukose matoma vidinė kaulo struktūra, jos persitvarkymas ir patologiniai pokyčiai – tai ko išorėje nematome. Tuomet galima išaiškinti detales, kaip ir kodėl trauma įvyko, kokia buvo tolimesnė eiga – gijimas, gydymas, kokios komplikacijos ir atokios pasekmės. Tai padeda atkurti konkretaus asmens “gyvenimo istoriją”. Apibendrinus daugelio asmenų, sudariusių bendruomenę, duomenis gauname daugiau informacijos apie konkrečios bendruomenės kasdienį gyvenimą, ypač tokių, apie kurias nemini rašytiniai šaltiniai.“ – sakė prof. Rimantas Jankauskas.


„Northway“ medicinos centro generalinės direktorės pavaduotoja Jolanta Prieskienienė teigė, kad panašūs tyrimai svarbūs ne tik paleopatologijos mokslui, bet ir šiuolaikinei medicinai – „Mūsų klinikose žmonių palaikų tyrimai dar nebuvo vykdyti. Tikime, kad rezultatai atskleis daug naudingos informacijos apie to laikmečio ligas, gyvenimo trukmę, mirties priežastis ir leis susidaryti tikslesnį vaizdą apie praeityje gyvenusių žmonių sveikatą. Šiuolaikinei medicinai tai yra labai vertingas mokslinių žinių šaltinis“.

Antropologai ir klinikos rentgenologai tirs ilguosius kaulus su traumų žymėmis, kurie datuojami nuo III iki XVII amžiaus. Didžioji dalis planuojamų tirti palaikų datuojami viduramžiams ir buvo rasti Vilniaus apylinkėse.

Sekite rentgenologinių tyrimų eigą ir rezultatus specialiame DELFI projekte „Mumijų tyrimų maratonas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)