Mokslininkai pradeda valyti prozektoriumo stalus ir šluoti grindis. Šioje patalpoje jie apžiūrėjo septyniolika dulkėtų mumijų, tačiau vienos konteinerio taip ir neatvėrė.

Iš Kauno atgabentą Egipto mumiją saugo restauratorė Laima Vedrickienė. Ji neleidžia antropologams kliudyti konteinerio, nes šiam eksponatui numatyti tik radiologiniai tyrimai. Jų metu turėtų paaiškėti, ar egiptologės M. Rudzinskaitės-Arcimavičienės atvežta mumija nėra Egipto pirklių falsifikatas.

Radiologai mumiją paguldo ant tomografo ir visiems liepia pereiti į švinu izoliuotą kambarį. Nedidelėje patalpoje suspaudžia apie 10 žmonių. Vieni ištempę kaklus, kiti pasistiebę stebi monitorių, kol radiologas kompiuteryje nustato procedūros parametrus.

Gerai įsiklausius į mokslininkų keliamą šurmulį, galima užgirsti tokias frazes, kaip "tikiuosi, kad ten nebus suvyniota lazda" arba "tų, kurie priklausydavo faraonų giminei rankas dėdavo ant krūtinės, o paprastų egiptiečių, kiek žemiau".

Kai tomografo būgnas pradeda suktis ir mumija lėtai pajuda per jo ertmę, valdymo pulto kabinete stoja mirtina tyla. Aparatas virtualiai "pjausto" vyturuose suvyniotą daiktą, kas 0,2 milimetro sudarydamas tikslų pjūvio atvaizdą kompiuterio virtualioje atmintyje.

Ekrane pasirodo bendras vyturuose paslėpto objekto vaizdas. Procedūros liudininkai akimirkai praranda žadą, kol netikėtai pasipila džiaugsmingi šūksniai, jog drobėje tikrai suvyniotas skeletas.

"Sprendžiant iš klubų, čia tikrai moteris", - tvirtina prof. R. Jankauskas. Pirminė, iš tomografijos gauta, informacija nepaneigė hieroglifų teksto ant sarkofago, kurie pasakoja apie dievo Amono dainininkės mirtį.

Tačiau išsamiau apžiūrėję tomografijų nuotraukas mokslininkai pastebi, kad palaikai smarkiai suniokoti. Daugelis kaulų guli ne savo vietoje ir yra prastos būklės. Tyrinėjant galvos srities nuotraukas radiologai pastebi stiklinį buteliuką plokščiu dugnu ties mirusiojo dešine ausimi.

"Gali būti, kad čia falsifikatas", - prasitaria dr. Dario Piombino-Mascali. Antropologas mano, kad kūnas galėjo būti iškastas kapinėse, suvyniotas ir parduotas kaip senovinis. Buteliuke galėjo būti kvapių skysčių, turėjusių maskuoti lavono kvapą. "Kol kas nežinau jokio kito paaiškinimo taip sujauktiems ir skylėtiems kaulams. Niekada neteko matyti senovės Egipto mumijų tokioje būklėje. Tačiau egiptologai Italijoje suteiks tikslesnės informacijos", - tvirtino dr. D. Piombino-Mascali.

Kaukolės ertmėje tyrinėtojai pastebėjo galimą dervos užpildą. Tai reikštų, kad egiptietės palaikai buvo balzamuoti senovėje. Per artimiausią pusmetį bus patikrinti sarkofago ir vyturų radioaktyviosios anglies izotopo tyrimai. Jei jų datos sutaps, beveik neliks abejonių, kad tai senovės Egipto dainininkės mumija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)