Ląstelės, vadinamos RAS (angl. respiratory airway secretory) ląstelėmis, aptiktos bronchiolėse, kurios galiausiai išsišakoja į alveoles – tai savotiškos pūslelės bronchiolių gale, kuriose kraujyje anglies dvideginis pakeičiamas deguonimi. Naujosios RAS ląstelės primena kamieninės ląsteles – „balto lapo“ ląsteles, galinčias organizme tapti bet kokios rūšies ląstelėmis. Kitaip tariant, RAS ląstelės gali sutaisyti pažeistas alveolių ląsteles ir transformuotis į naujas.

Mokslininkai RAS ląstelių atrado visai netyčia – nebeapsikentę pelių plaučių kaip žmogaus kvėpavimo sistemos modelių sukeliamų problemų. Kadangi žmonių ir pelių plaučiai nemenkai skiriasi, ekspertams niekaip nepavykdavę atsakyti į kai kuriuos su žmogaus kvėpavimo sistema susijusius klausimus. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją