Remiantis gismeteo.lt duomenimis, Lietuvoje rugpjūčio 18 dieną, 6 valandą ryte pasiekė stipri geomagnetinė audra (7 balai iš 9). Tuo tarpu rugpjūčio 19 dieną numatoma kiek siplnesnė audra (6 iš 9).

Geomagnetinė audra pasiekė Žemę. NOAA nuotr

Tokių audrų metu Šiaurės pusrutuluje (iki 50 laipsnių platumos) gali nusidriekti plika akimi matomos auroros – dar vadinamos Šiaurės pašvaistėmis.

Šiaurės pašvaistes, matomas ir Lietuvoje, užfiksavo ir atmosferos reiškinių medžiotojai „Sky Chasers LT“.

„Pašvaistės grįžo! Šiąnakt buvo prognozuojamas nestiprus pašvaisčių aktyvumas, tačiau visi rodikliai mušė lubas, tad buvom garantuoti, jog kažkas bus. Ir buvo! Plika akimi matėsi, kaip greit dangumi juda šviesos stulpai. Iš spalvų pavyko momentais įžiūrėti tik žalią spalvą, tačiau fotoaparatas atskleidžia visą grožį, kuris matosi tik ten toli, šiaurėj. Ryt ir poryt taip pat prognozuojamas didelis aktyvumas, giedras dangus, tad miegot – nuodėmė!“, – dangų stebėti kviečia „Sky Chasers LT“.

Sustrikimų būti neturėtų

Specialistai ramina, kad ši audra kosminių palydomų, ryšio priemonių ir elektros tinklų veiklos paveikti neturėtų – tam reikėtų ne stiprios, o jau ekstremalios audros, praneša spaceweather.com. Vis dėlto, remiantis NOAA, kai kur galimi silpni radijo ryšio sutrikimai.

Anos NOAA, G3 kategorijos geomagnetinės audros kils dėl stipraus Saulės vėjo ir plazmos išsiveržimų, kurie pasieks Žemę ir susidurs su magnetiniu Žemės lauku.

Geomagnetinė audra pasiekė Žemę. NOAA nuotr

Apie tokias audras duomenis renka NOAA „Deep Space Climate Observatory“ zondas, skriejantis maždaug 1,5 mln. km atstumu nuo Žemės. Jis tiksliai išanalizuoja geomagnetinės audros kryptį ir stiprumą.

Remiantis Jungtinės Karalystės orų prognozių tarnybos „Met Office“ pranešimu, geomagnetinė audra Žemę veikia jau nuo rugpjūčio 17 ir truks iki 19 dienos.

Saulės plazmos pliūpsnis į Žemę spjautas iš S formos dėmės. NASA/Royal Observatory of Belgium nuotr.

Išsiveržimai ir audros

Saulės vainikinės masės išsiveržimai – įsimagnetinusios saulės plazmos pliūpsniai, kurie išsiveržia iš saulės dėmių. „Met Office“ duomenimis, šiuo metu matomoje Saulės dalyje yra 10 aktyvių Saulės dėmių, generuojančių Saulės žybsnius ir vainikinės masės išsiveržimus.

Abu šiuo metu į Žemę skriejantys pliūspniai išsiveržė iš „sudėtingos“ Saulės dėmės, kurią NOAA vadina 3078 regionu. Šis regionas, esantis Saulės pietvakariuose, šiuo metu yra didžiausias ir aktyviausias regimojo Saulės disko regionas, sudarytas iš „stiprių“, magnetiniu požiūriu sudėtingų, dėmių, sakoma „Met Office“ pranešime.

Teigiama, kad ši pliūpsnių serija yra susijusi su Saulės aktyvumo ciklu. Tai natūralus Saulės gyvavimo procesas, kurio trukmė yra maždaug 11 metų. Saulės ciklo suaktyvėjimą rodo ir naujos Saulės dėmių grupės žvaigždės paviršiuje, fiksuotos 2020-aisiais. Tuo pačiu fiksuoti ir didžiausi plazmos pliūpsniai nuo 2017 metų.

Geomagnetinė audra pasiekė Žemę. NOAA nuotr

Perspėja pasisaugoti

Kaip rašo apie Saulės audras informuojantis puslapis saulėsaudros.lt, į magnetines audras reaguoja nuo 50 iki 70 proc. visos žmonijos. Stresinės reakcijos pradžia gali sutapti su magnetinės audros pradžia, arba prasidėti likus vienai arba dviem dienoms iki audros, kitaip tariant, Saulės blyksnio metu. Žmonės į magnetines audras reaguoja skirtingai: vieni blogai jaučiasi jau likus dviem ar trims dienoms iki jų pradžios, kiti – jų metu, dar kiti – kai audra jau būna pasibaigusi.

Šiaurės pašvaistė. Sky Chasers LT nuotr.

Medikai rekomenduoja magnetinių audrų metu savo sveikata ypač rūpintis tiems, kuriuos kankina migrena, hipertonija sergantiems ir širdies problemų turintiems žmonėms. Siaučiant magnetinėms audroms, specialistai rekomenduoja sumažinti fizinį krūvį, po ranka turėti reikiamų vaistų, valgyti daugiau augalinės kilmės maisto, rauginto pieno produktų ir neriebios mėsos.

Sveiki žmonės taip pat turėtų pristabdyti gyvenimo tempą: nesiimti didelių fizinių ir psichologinių krūvių, vengti stresinių situacijų. Magnetinių audrų metu neretai skundžiamasi galvos skausmais, migrena, širdies ritmo sutrikimu, nemiga, prasta savijauta, spaudimo šokinėjimu. Teigiama, kad per magnetinę audrą gali tirštėti kraujas, sulėtėti deguonies apykaita.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)