Tačiau kaip tokiems žmonėms pavyksta iš akių paleisti skysčių čiurkšlę, ir ar tai nėra pavojinga jų sveikatai? Mokslas tai aiškino.

Pasirodo, kad žmogus, kuris sugeba iš akių paleisti skysčių čiurkšlę, tiesiog sukelia spaudimą maišeliui, esančiam vidiniame akies kampe ir surenkančiam iš akies nutekančias ašaras. Šis maišelis vadinamas ašarų maišeliu ir priklauso ašarų kanalų sistemai, rašo livescience.com.

Ašarų latakai yra apatiniame ir viršutiniame akies vokuose išsidėstę kanalėliai, kuriais iš akies nuteka ašaros. Šie kanalėliai veda į ašarų maišelius, pripildytus skysčio.

„Ši drenažo sistema yra savotiška akių ašarų kanalizacija, – sakė Šiaurės vakarų medicinos regioninės medikų grupės oftalmologė ir Amerikos oftalmologijos akademijos atstovė Michelle Andreoli. – Ašarų kanalėliai atsiveria ties maža skylute, kurią galima įžiūrėti apatiniame ir viršutiniame voke, vidiniame akies kampe netoli nosies“.

Šis skystis paprastai nuteka į nosį arba gerklę. Štai kodėl žmogui verkiant, pradeda bėgti nosis: skystis iš akių ašarų kanalais subėga į ašarų maišelį, o tuomet iš jo patenka į nosį ir gerklę.

Pakeliui išsidėstę vožtuvai, kurie paprastai neleidžia orui ar skysčiui sugrįžti atgal į akį. Tačiau spaudimo metu kai kuriems žmonėms pavyksta išspausti skystį iš ašarų kanalo ar maišelio. Kartais tai net gali sukelti aukštų dažnių cypimą, rodo atvejo pranešimai, 2020 metais pasirodę leidinyje „Journal of Otolaryngology and Rhinology“.

„Kai kuriems žmonėms ašarų kanalai persipildo ir juos gali ištikti refliuksas“, – „Live Science“ pteigė M. Andreoli. Ašarų kanalus perpildyti gali oras, patenkantis iš nosies takų ir burbulais besiveržiantis iš ašarų maišelio, arba skysčiai, kurie dėl spaudimo stipriai pučiant nosį ar nosiai užsikimšus susikaupia ašarų maišelyje.

Vienas iš paplitusių būdų sukelti spaudimą nosies ertmėje yra atlikti Valsalvos manevrą: giliai įkvėpkite, užčiaupkite burną, užspauskite pirštais nosį ir tuomet 10 – 15 sekundžių pūskite orą lauk. Toks veiksmas padeda atkimšti užgulusias ausis ir taip pat sukelia spaudimą nosies ertmėje. Kai kurie žmonės nurodo, kad šis triukas jiems netgi padeda per ašarų kanalus išspausti lauk (burnoje esantį išgertą) pieną ar išpūsti dūmus.

Pranešimo autoriai kėlė hipotezę, kad žmonės, galintys per ašarų kanalus išpūsti orą ar išspausti skysčius, gali turėti anomalius vožtuvus, leidžiančius skysčiui patekti atgal į akį.

Laimė, šie triukai priverčia išsižioti, bet nėra pavojingi sveikatai, pažymi M. Andreoli. Tai yra gera žinia, nes ašarų latakų sistema turi daug reikšmės akių sveikatai.

„Jei ašarų latakai nefunkcionuoja, ašaros pradeda kauptis akies paviršiuje, – sakė M. Andreoli. – Tai sukelia akių ašarojimą, paraudimą, dirglumą ir diskomfortą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)