Bet ar kada pastebėjote, kad visi vyrai plinka daugmaž vienodai? Su laiku galvos viršus plaukų nebeturi, o štai pakraščiuose dar matyti praėjusios jaunystės likučiai.

Galbūt taip ir nereikėtų sakyti, nes kai kurie vyrai pradeda plikti pakankamai anksti. Tai dažnai yra sudėtingas laikas. Neigimą keičia desperatiški bandymai plaukus išsaugoti, vėliau bandoma plikę maskuoti, o galiausiai susitaikoma su praradimu ir naujoji išvaizda priimama tokia, kokia yra. Gerai bent tai, kad moterims vyrų plikės visai netrukdo, o kai kurios jas netgi labai mėgsta.

Dažniausiai vyrai plaukų netenka dėl vienos priežasties – androgeninio plikimo. Jį nulemia genetika. Plikimas gali prasidėti įvairiai. Dažniausiai pirmiausiai pradeda plikti zonos virš kaktos kampų (virš smilkinių), tuomet prisideda galinė viršugalvio dalis. Galiausiai, visas viršugalvis būna nuplikęs, o štai plaukai galvos šonuose ir ant pakaušio užsibūna ilgiau. Kartais net kelis dešimtmečius ar iki gyvenimo galo – jie gali išlikti labai ilgai.

Iš tiesų, tiksliai nėra žinoma, kodėl labiausiai paplito tokia vyriško plikimo schema. Geriausias spėjimas yra susijęs su tuo, kad plaukų folikulai galvos šonuose yra tiesiog stipresni.

Dermatologas Marcas Glashoferas aiškina, kad plaukų folikulai galvos šonuose ir pakaušyje yra genetiškai užprogramuoti veikti beveik kaip kamieninės ląstelės. Gydytojo nuomone, šie folikulai yra stipresni ir tvirtesni, todėl retėja kur kas lėčiau. Būtent todėl plaukų persodinimo procedūroms folikulai imami būtent iš šių zonų.

Taip gydytojai išsiaiškino, kad folikulai yra skirtingi. Persodinti jie išlieka – jiems pakanka maistingųjų medžiagų ir deguonies, kad augtų ant viršugalvio. Tai reiškia, kad patys viršugalvio folikulai yra genetiškai užprogramuoti sustoti auginti plaukus – procesas nėra nulemtas kitų odos pokyčių. Dėl to tie vaistai, kurie teigia galintys paskatinti plaukų augimą tiesiog suaktyvindami kraujotaką, iš tiesų nėra veiksmingi. Plaukų transplantacija taip pat nėra amžinas sprendimas – pakaušio ir galvos šonų folikulai taip pat retėja, todėl ir persodinti jie po kelių metų (ar dešimtmečių) nustoja auginti plaukus.

Transplantacija turi ir kitą trūkumą. Kuomet iš pakaušio ar galvos šonų paimami ir į viršugalvį persodinami folikulai, žmogus dar nėra visiškai nuplikęs. Tai reiškia, kad vietiniai viršugalvio plaukai ir toliau retės, o persodinti – išliks. Vyro galva gali atrodyti prastai, nes netikėtose vietose atsiras plikų lopelių. Ar procedūra verta savo kainos, nepatogumo ir skausmo? Tūkstančiai vyrų mano, kad taip, o kiti tik pakraipo plikas galvas – geriau jau iš anksto susitaikyti su nenugalimu likimu.