Abiejų komandų projektai pateko tarp penkių geriausių fundamentalaus proveržio projektų savo amžiaus kategorijose. Vyresnioji (angl. overgraduate) „Vilnius-Lithuania iGEM“ komanda (vadovas – molekulinės biologijos magistrantas Laurynas Karpus) iškovojo aukso medalį. Jos projektas taip pat pripažintas geriausiu kompiuterinio modelio projektu ir pateko tarp penkių geriausių naujas sintetines sudėtines biologines dalis sukūrusių projektų.

Jaunesniųjų komanda (angl. undergraduate), vadovaujama biochemijos studento Justo Ritmejerio, pelnė bronzos medalį, o jos projektas pateko tarp penkių geriausių kompiuterinio modelio projektų. Abi komandos konkursui rengėsi VU Gyvybės mokslų centro (GMC) laboratorijose.

„Labai džiaugiamės pasiektais rezultatais, kurie yra ilgo ir nuoseklaus darbo padarinys. Mūsų projektas sulaukė didelio tiek akademikų, tiek verslo atstovų susidomėjimo. Tikimės sukurtą sistemą toliau sėkmingai plėtoti ateityje“, – džiaugiasi L. Karpus. Jo komanda sukūrė visiškai naują metodą, paremtą mikroskysčių technologijomis ir DNR modifikacijomis, kuris leidžia milžinišką kiekį biologinių dalių ir jų kombinacijų charakterizuoti itin greitai ir efektyviai. Šiam išradimui apsaugoti dar prieš konkursą studentai pateikė patentinę paraišką.

J. Ritmejeris sako, kad jo komandos projektas taip pat neliko nepastebėtas: juo domėjosi pripažinti mokslininkai ir jaunesni kolegos. „Nors antrą kartą netapome čempionais, tačiau patekimas tarp penkių geriausių fundamentalaus mokslo projektų autorių leido dar kartą įsitikinti sukurto produkto stiprumu, o mūsų sistemos pritaikymas tikrai nesibaigs su šiuo konkursu“, – teigia J. Ritmejeris.

Jo komanda sukūrė sistemą „SynDrop“, skirtą membraninių baltymų tyrimams atlikti. Tikimasi, kad ateityje šis metodas palengvins ir išplės minėtų struktūrų analizės galimybes. Skirtingai nei jau egzistuojantys sprendimai, „SynDrop“ sukurta naudojant inovatyvią mikroskysčių technologiją ir neląstelines baltymų gamybos sistemas. Be kitų privalumų, ji išsiskiria tuo, kad gali būti iš anksto modeliuojama kompiuterinėmis programomis.

Pirmą kartą šiame prestižiniame konkurse mūsų šaliai atstovavo ir teisėjas iš Lietuvos – „Thermo Fisher Scientific Baltics“ biotechnologas Dainius Tautvaišas. Tai pirmasis ir kol kas vienintelis lietuvis, teisėjavęs šiame konkurse.

„Vilnius-Lithuania iGEM“ komandą nuo pat jos įkūrimo remia VU ir moderniųjų biotechnologijų kompanija „Thermo Fisher Scientific“. Ji aprūpina studentų komandą moksliniams eksperimentams reikalingais reagentais. Jie kuriami ir gaminami Vilniuje.

Komandoms paramą šiemet suteikė ir biotechnologijų įmonė „Biotecha“, puslaidininkių gamintojai „Brolis Semiconductors“, advokatų kontora „Metida“, tarptautinė finansinių paslaugų įmonė „Barclays“ ir kt.