Šis paveikslas yra garsiojo kūrinio „The Immaculate Conception of El Escorial“ kopija, skelbia livescience.com. Originalas, kurį nutapė Ispanijos dailininkas Bartolomé’as Estebanas Murillo, kabo Madride esančiame Prado muziejuje. Ispanijos Restauratorių ir puoselėtojų asociacijos teigimu, kopiją greičiausiai taip pat nutapė B. E. Murillo. Restauratorių ir puoselėtojų asociacija yra strateginė grupė, skelbianti naujienas apie sugadintus meno kūrinius, kad pakeistų šalyje galiojančias paveikslų restauravimo taisykles.

Kaip rašoma „Europa Press“, privatus kolekcionierius, kuriam priklauso kopija, pasamdė baldų restauratorių paveikslui atnaujinti. Grąžintas paveikslas buvo neatpažįstamai suteptas. Kolekcionieriui nusiskundus, restauratorius pamėgino dar kartą, ir galutinis rezultatas buvo dar mažiau panašus į originalą.

„Europa Press“ pažymėjo, kad šis incidentas privertė prisiminti ankstesnę nesėkmingą restauraciją Ispanijoje, kai buvo sugadinta freska, kurioje vaizduojamas Jėzus su erškėčių vainiku. „Ecce Homo de Borja“ vadinamą kūrinį (jis kabėjo Borchos bažnyčioje) subjaurojo Cecilia Giménez. („The Guardian“ pranešė, kad sugadinta freska, gavusi pravardę „Kristus beždžionė“, sulaukė didelio turistų susidomėjimo, kai jos nuotrauka išplito internete.) Pastaruoju metu Ispanijoje atsirado daugiau žmonių, reikalaujančių sugriežtinti meno kūrinių restauravimo taisykles.

Galbūt pasirodys keista, bet restauravimo klaidų pasitaiko gana dažnai, „Europa Press“ sakė Restauratorių ir puoselėtojų asociacijos koordinatorė Maria Borja: „Mes sužinome tik tuos atvejus, apie kuriuos gyventojai parašo socialiniuose tinkluose arba praneša žiniasklaida, tačiau labai daug nieko nenusimanančių žmonių kiša nagus prie meno kūrinių.“

M. Borja su kitais Restauratorių ir puoselėtojų asociacijos nariais šį atvejį iškėlė į viešumą, kad pamėgintų pakeisti vieną Ispanijos įstatymą. Restauratorių ir puoselėtojų asociacija nori pasiekti, jog tik kvalifikuoti specialistai galėtų dirbti su meno kūriniais. Kalbėdama apie paveikslo „The Immaculate Conception of El Escorial“ kopiją, Restauratorių ir puoselėtojų asociacija net nevartoja žodžio „restauracija“ ir galutinį rezultatą vadina vandalizmu.

Nepaisant privataus kolekcionieriaus ir kitų B. E. Murillo gerbėjų požiūrio, kol kas nesėkme pasibaigusi restauracija yra laikoma visiškai teisėta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)