24 startuoliai iš 37 pasaulio šalių „Life Sciences Baltics 2014“ pristatė inovatyvius gaminius, išmaniąsias technologijas ir interaktyvias interneto bei mobilųjų programėles. Visa tai buvo susiję su sveikatos rūpybos ir medicinos įranga, energetika, ekologija, pavieniais individais bei visuomene, informaciniais ryšiais, technologijomis, biotechnologijomis ir nanotechnologijomis. Iš visų dalyvių į pasaulinį startuolių finalą Silicio slėnyje pateko penkios pradedančios įmonės, rašoma konferencijos organizatorių pranešime.

„Tai, kad pasaulinė mikroprocesorių lyderė „Intel“ dešimtus metus organizuojamo verslo turnyro Europos finalą nusprendė surengti būtent Lietuvoje, tarptautinio gyvybės mokslų forumo metu, mūsų šaliai ir ekonomikai yra didelis įvertinimas“, – kalbėjo Ūkio ministras Evaldas Gustas.

Pradedančiųjų Europos įmonių mokymai ir atrankos tęsėsi net aštuonis mėnesius, o geriausios jų – iš Norvegijos, Ispanijos, Portugalijos, Vengrijos, Bulgarijos, Didžiosios Britanijos ir kt. – suvažiavo į Lietuvos sostinę. E. Gustas pasidžiaugė, kad Lietuva ir Vilnius vis dažniau tampa tuo Europos tašku, į kurį krypsta pasaulinių lyderių ir startuolių žvilgsniai.

Pirmąjį prizą verslo turnyro Europos finale laimėjo komanda iš Izraelio ir Prancūzijos, įgyvendinusi idėją pavadinimu „Fitterly“. Tai – tinklalapis, leidžiantis internetu apsipirkinėjančiam lankytojui virtualiai pasimatuoti drabužį. „Fitterly“ vartotojai turės galimybę pažiūrėti, kaip atrodo mėgstamų gamintojų drabužiai iš naujausių kolekcijų ant 3D pagrindu sukurto savo kūno atvaizdo. Tokia technologija leis sėkmingai apsipirkti nekeliant kojos į realią parduotuvę.

Antrąkart Lietuvoje VšĮ „Versli Lietuva“ rengiamo „Life Baltics Sciences 2014“, pritraukusio daugiau kaip tūkstantį dalyvių iš 40 pasaulio šalių, tikslas – verslo ir mokslo bendrystė, todėl tokio pobūdžio renginys – puiki terpė tiek pradedančiosioms Lietuvos biotechnologijos sektoriaus įmonėms, tiek ir šios srities senbuvėms pasidalinti pasiekimais tarptautiniu mastu. „Maža šalis – ant didelių permainų slenksčio. Taip trumpai galima apibūdinti visa tai, kas šiuo metu Lietuvoje vyksta startuolių ir gyvybės mokslų srityje“, – sakė ministras.

Dar prieš kelis dešimtmečius buvusios mažai žinomos Lietuvos įmonės šiandien skaičiuoja milijonus klientų visame pasaulyje („Viltechmeda“, „Fermentas“), o prieš kelerius metus prasidėjęs startuolių kūrimo pikas jau atnešė tarptautinių sėkmės istorijų („Vinted“, „Pixelmator“, „GetJar“).

Į jaunus verslus drąsiai investuoja žinomi rizikos kapitalo fondai („Intel Capital“ – į „CGTrader“, „Accel Partners“ – į „Vinted“), didelės kompanijos Vilniuje kuria savo biurus, o verslus pradeda startuoliai iš kaimynių ir tolimesnių šalių.

Šiandien – antroji „Life Sciences Baltics 2014“ diena, kurios metu tikimasi sulaukti įsimintinų pranešimų, stebinančių sesijų ir pradedančiųjų įmonių prisistatymų. Rytoj, rugsėjo 12 d., paskutiniąją VšĮ „Versli Lietuva“ rengiamo forumo dieną, bus organizuojamos ekskursijos po biotechnologijų, medicinos ir farmacijos sektorių įmones, vyks studentų konferencija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją