„Baltijos šalys vis energingiau žingsniuoja CERN tyrimų kryptimis, didina savo įsitraukimą į paslaptingojo dalelių mikrokosmoso tyrimus ir kartu buria naujas iniciatyvas, tokias kaip glaudesni tyrimai CMS (CERN) eksperimente, pasiruošimas Ateities žiediniam kolaideriui (angl. Future Circular Collider, FCC), dalelių spindulinė terapija Baltijos regione ir kitos. Konferencija sukuria sąlygas Lietuvos mokslininkams mokytis ir mokyti kaimynus, kartu pradėti naujas veiklas ar sustiprinti jau įgyvendinamas. Šiuo geopolitinių ir mokslinių iššūkių pilnu laikotarpiu yra svarbu veikti pastelkiant toliaregišką ir vieningą matymą“, – teigia Branduolių ir elementariųjų dalelių fizikos centro vadovas dr. Aurelijus Rinkevičius.

Vilniaus universiteto (VU) mokslininkai kasdien vis labiau įsitraukia į CERN buriamus tyrimus – iš pradžių prisidėjo medžiagų tyrimais, vėliau kompiuterių mokslu, branduolių tyrimais ir galiausiai nauju Lietuvai dalelių fizikos mokslu. Integracija į pasaulinio lygio tyrimus vienareikšmiškai didina tiek dalyvaujančių mokslininkų, tiek VU matomumą pasaulyje.

Šių metų konferencijos temos yra susijusios su šiomis sritimis, bet jomis neapsiriboja: greitintuvai, detektoriai ir kitos pažangiosios technologijos, didelės energijos fizika, duomenų mokslas ir kompiuterija, branduolinė medicina ir radiologija. Nuo fizikos iki inžinerijos, nuo fundamentaliųjų mokslų iki pramonės. Pranešimus konferencijoje skaitys mokslininkai tiek iš Lietuvos, tiek iš užsienio. Atidaryme dalyvaus ir dalyvius tarptautinėje arenoje pristatys CERN buvęs generalinis direktorius prof. Rolfas-Dieteris Heueris.

Konferencija siekiama užmegzti ryšius ir kurti CERN bendruomenę Baltijos šalyse, skatinti bendradarbiavimą ir sukurti daugiadalykių ryšių platformą, kurioje pavieniai Baltijos šalių mokslininkai, mokslininkų grupės ir įmonės galėtų rasti sinergijos ir bendradarbiavimo galimybių. Nors konferencija startavo ir vyksta CERN Baltijos grupės (CBG) iniciatyva, CERN Baltijos šalių konferencija apima visą CERN ir su juo susijusios veiklos spektrą: mokslinius tyrimus, inžineriją, skaičiavimus, pramonę, politiką ir kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją