Pirmą kartą tyrėjai pastebėjo Soline vietovės žymes 2021 m., tyrinėdami jūros aplink Korčulos salą palydovines nuotraukas. Jų dėmesį patraukė neįprastas siluetas jūros dugne, taigi tyrėjai surengė nardymo ekspediciją, norėdami jį apžiūrėti, rašoma portale iflscience.com.

Archeologai aptiko senovės gyvenvietės sienas, kurias su pagrindine sala jungė siauras sausumos ruožas. Manoma, kad šiuo metu po vandeniu esančią gyvenvietę įkūrė neolito laikais Hvaro kultūra, senovėje gyvenusi rytinėje Adrijos jūros pakrantėje.

Pasitelkus radiometrinį datavimą, padaryta išvada, kad organinės medžiagos iš Soline vietovės – apie 4900 metų senumo, o naujai aptiktas kelias, pasak tyrėjų, greičiausiai yra keliais tūkstančiais metų senesnis. Iš akmeninių plokščių sudėliotą maždaug 4 m pločio kelią rado po dumblo sluoksniu jūros dugne.

Kaip skelbiame Zadaro universiteto pranešime, senovės kelias, kadaise jungęs Soline ir Korčulą, veikiausiai buvo naudojamas jau prieš 7 tūkst. metų. Kelias iš plokščių, kaip ir likusi gyvenvietės dalis, išsilaikė kelis tūkstančius metų dėl to, kad Kroatijos pakrantėje yra daug salų, kurios saugo regioną nuo didelių bangų.

Archeologai pranešė ir apie vykdomus tyrimus Gradinos įlankoje, esančioje priešais Korčulą. Čia neseniai aptikta nauja gyvenvietė panašiame gylyje kaip Soline gyvenvietė ir labai panaši į ją.

Per pirmuosius povandeninių griuvėsių kasinėjimus aptikta daug akmens amžiaus radinių – titnago kirvių, akmeninių kirvių, girnapusių fragmentų ir kt. Kaip ir Saline vietovėje rasti artefaktai, šie daiktai susiję su Hvaro kultūra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)