Anksčiau žmonės per gyvenimą įprastai turėdavo mažiau seksualinių partnerių. Bent jau jų dauguma. Religijų bei socialinių normų suformuotas moralės suvokimas tarsi nurodė žmogaus gyvenimo planą –susirask porą, susituok, susilauk daug vaikų. Tačiau vėliau tos normos vis laisvėjo. Daugiau laisvės, žinoma, yra gerai, tačiau mokslininkai mano, kad tai gali turėti ir neigiamų pasekmių.

2012–2013 metais viename tyrime apklausti 7079 daugiau nei 50 metų sulaukę žmonės. Tiesa, tyrimas buvo labai platus, todėl šiame naujame darbe įtraukti tik 5722 žmonių (2537 vyrų ir 3185 moterų) atsakymai. Mokslininkus labiausiai domino šių žmonių sveikatos būklė bei bendras turėtų seksualinių partnerių skaičius. Pagal pastarąjį rodiklį tyrimo dalyviai buvo suskirstyti į kelias grupes: 0–1, 2–4, 5–9 ir 10 ar daugiau partnerių.

Vidutinis dalyvių amžius – 64 metai, trys ketvirtadaliai jų buvo susituokę. 28,5 proc. vyrų pripažino turėję 0–1 seksualinį partnerį, 29 proc. buvo priskirti 2–4 partnerių grupei, 20 proc. – 5–9, o 22 proc. per savo gyvenimą miegojo su 10 ar daugiau žmonių. Tuo tarpu 41 proc. moterų per savo gyvenimą permiegojo tik su 0–1 žmonėmis, 35 proc. – 2–4, 16 proc. – 5–9 ir 8 proc. turėjo 10 ar daugiau seksualinių partnerių. Jaunesni dalyviai (maždaug 50 metų amžiaus) įprastai pasižymėjo didesniu partnerių skaičiumi.

Tie, kurie turėjo daugiau seksualinių partnerių dažniau rūkė, reguliariai vartojo alkoholį, bet kartu ir daugiau mankštinosi. Susumavus visus duomenis išryškėjo ryšys tarp vėžio ir seksualinių partnerių skaičiaus. Moterys, kurios per gyvenimą santykiavo su 10 ar daugiau partnerių susidūrė su 91 proc. didesne vėžio rizika nei tos, kurios turėjo ne daugiau nei 1 partnerį. Tuo tarpu daugiau partnerių turėję vyrai atitinkamai susidūrė su 69 proc. didesne vėžio rizika. Labai svarbu paminėti, kad 91 proc. didesnė rizika nereiškia, kad moteris greičiausiai susirgs vėžiu (pavyzdžiui, skirtumas tarp 0,2 ir 0,381 yra 91 proc.).

Mokslininkai mano, kad šie duomenys yra vertingi. Kai vertinama žmogaus vėžio rizika, būtų prasminga jo paklausti apie turėtus seksualinius partnerius – tai gali turėti reikšmės. Kita vertus, šis tyrimas nenurodo priežastinio ryšio ir neišryškina atskirų vėžio rūšių. Gali būti, kad tie patys faktoriai (pavyzdžiui, socioekonominė padėtis, išsilavinimas, įsitraukimas į naktinį miesto gyvenimą ir taip toliau) nulemia ir didesnį partnerių skaičių, ir didesnę vėžio bei kitų ligų riziką. Taigi, mokslininkams dar reikės išsiaiškinti detales.

Plačiau su straipsniu galite susipažinti ČIA.