Galutinis smūgis buvo suduotas lapkričio 6 dieną, kai nutrūko vienas iš pagrindinių lynų ir visa konstrukcija tapo nestabili. 305 metrų skersmens Aresibo teleskopas, pastatytas septintojo dešimtmečio pradžioje, ilgą laiką buvo didžiausias radijo teleskopas pasaulyje – tik 2016 metais jį aplenkė 500 metrų kiniškasis FAST.

Aresibo

Mokslinis Aresibo palikimas – didžiulis: tai ir asteroidų tyrimai, ir egzoplanetų charakterizavimas, ir aktyvių galaktikų stebėjimai. Taip pat Aresibo buvo vienas iš dviejų teleskopų, reguliariai naudojamų radarinei astronomijai – radijo signalų siuntimui į kosmosą ir jų atspindžių tyrinėjimui.

Radijo signalų siuntimas atnešė Aresibo ir didžiulį žinomumą plačiojoje visuomenėje – kai 1974 metais juo buvo išsiųsta žinutė apie žmoniją galimoms protingoms nežemiškoms civilizacijoms.

Aresibo

Vėliau teleskopas figūravo keliuose filmuose ir tapo neatsiejama Puerto Riko dalimi. Šiuo metu surinkti duomenys dar daugybę metų – jei ne dešimtmečių – duos peno moksliniams tyrimams, bet kas pakeis šį teleskopą tolimesnėje perspektyvoje – kol kas nežinia.

Aresibo observatorija pasaulyje tapo gerai žinoma ir iš 1995 m. filmo „Golden Eye“, kuriame Jamesas Bondas su pagrindiniu filmo antagonistu susikovė būtent šioje radijo observatorijoje: