Pranešime žiniasklaidai teigiama, kad ji įvertinta kompiuterinio meistriškumo kategorijoje. Apdovanojimas skirtas kompiuterių mokslo pradininkės Ados Lovelace 200-osioms gimimo metinėms paminėti.

Prof. V. Dagienė džiaugiasi, kad Lietuvos darbai matomi, pripažįstami ir naudojami kitų šalių. „Ados Lovelace apdovanojimas labai simboliškas. Prieš 35 metus buvau viena iš Jaunųjų programuotojų neakivaizdinės mokyklos įkūrėjų. Pernai Pasaulio kompiuterių kongrese skaičiau pranešimą apie Lietuvos patirtį mokant vaikus programavimo net neturint kompiuterių“, – pasakoja profesorė.

Pasak mokslininkės, į novatoriškus darbus privalu įtraukti daugiau moterų ir merginų. „Reikia skatinti moterų, auginančių mažus vaikus, darbą iš namų, kad ir po dalį etato. Taip jos nepraras įgūdžių, lavės“, – teigia prof. V. Dagienė.

Sveikindamas laureatę, VU rektorius prof. Artūras Žukauskas atkreipė dėmesį į vieną svarbiausių profesorės iniciatyvų – informatikos ir informatinio mąstymo konkursą „Bebras“. „Konkursas, populiarėjantis visų mokinių amžiaus grupėse įvairiose šalyse, garsina ir Vilniaus universiteto vardą bei pačią Lietuvą. Sujungdama profesinę ir asmeninę patirtis, penkių vaikų mama prof. V. Dagienė yra pavyzdys kiekvienam“, – sako rektorius.

Prof. V. Dagienė itin nusipelnė IT technologijų plėtrai Lietuvoje. Už tai ji įvertinta daugybe nacionalinių ir tarptautinių apdovanojimų: Lietuvos mokslo premija, aukso medaliu už indėlį į Europos informatikos mokymą, Lietuvos IT pramonės apdovanojimu už išskirtinį indėlį į informacines technologijas, pelnė asociacijos „Informatics Europe“ geriausios ugdymo praktikos 2015 m. premiją, išskirtinį pasaulinio IT aljanso WITSA apdovanojimą.

Europos skaitmeninio pasaulio moters apdovanojimais siekiama įvertinti reikšmingą moterų indėlį į kompiuteriją ir skaitmeninio pasaulio plėtrą, pabrėžti novatoriškų įgūdžių plėtojimą nuo pat mažens, paskatinti kūrybiškumą aukštosiose technologijose ir jaunajai kartai parodyti sektinus pavyzdžius, kurie įkvėptų karjerą rinktis IT srityje.

Kompiuterinio meistriškumo kategorijoje prof. V. Dagienė varžėsi su vienos didžiausių pasaulio telekomunikacijų kompanijos „Telefonica“ mokslo direktore Nuria Oliver ir tarptautinės kompanijos „Cisco Systems“ technologijų plėtros vadove Monique Morrow.

Apdovanojimas bus įteiktas pirmosios Europos moterų kompiuterijoje šventės metu. Europos skaitmeninio pasaulio moters apdovanojimus organizuoja Europos Komisija kartu su Europos moterų ir technologijų centru.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)