„Iš ataskaitoje pateiktų duomenų aišku – matome dar labiau moksliškai pagrįstų duomenų, kad klimato pokyčiai turi globalų poveikį ir kol kas nematyti, kad jie lėtėtų“, – teigiama Nacionalinės vandenynų ir atmosferos tyrimų administracijos (angl. National Oceanic and Atmospheric Administration) vieno iš administratorių, daktaro Ricko Spinrado pranešime. – Daugelyje vietovių buvo didžiausių per tūkstantmetį potvynių, kitur – sausrų, o didžiulis šiemetinis karštis rodo, kad klimato krizė – ne grėsmė ateityje, o tai, ką privalome spręsti dabar pat.“ Administratoriaus teigimu, turime tapti klimato pokyčiams atspariais žmonėmis.

2021 m. metinė anglies dvideginio koncentracija atmosferoje buvo 414,7 ppm (milijoninių dalelių; angl. – parts per million; ppm) – gerokai didesnė nei 2020 m. ir didžiausia per milijonus metų. metano dujų, kurios yra 25 kartus toksiškesnės už anglies dvideginį, koncentracija taip pat didžiulė -18 ppm,; pastarąjį dešimtmetį metano dujų atmosferoje vis daugėja. Azoto oksido atmosferoje taip pat daugėja, užfiksuota trečia pagal intensyvumą koncentracija nuo 2001 m.

Kasmetinė planetos paviršiaus temperatūra buvo 0.21-0.28°C – didesnė nei 199–2020 m. vidurkis, tai – šešti karščiausi metai. Apskritai pastarieji septyneri metai buvo patys karščiausi.

Žemė.

Padėtis Antarktidoje ir Arktyje buvo kiek geresnė nei kelerius pastaruosius metus, tiesa, su išimtimis. Dviejuose punktuose Antarktidoje užfiksuota rekordiškai aukšta temperatūra, Arktyje – plonas ledas (dar plonesnis iki šiol buvo tik kartą).

Dešimtus metus iš eilės kyla vandens lygis jūrose. Dabar jis 9,7 cm didesnis nei 1993 m. vidurkis (kai buvo pradėta stebėti iš palydovų). Gali atrodyti ne tiek daug, tačiau jūros lygis turi didelės įtakos audroms, kurių irgi kyla dažniau dėl klimato pokyčių. 2021 m. Šiaurės ir Pietų pusrutuliuose kilo 97 ciklonai.

Ataskaita apie pasaulio klimato būklę remiasi 530 mokslininkų iš 60 šalių tyrinėjimais. Tai išskirtinai išsami ataskaita apie klimato būklę – su duomenimis apie vandens telkinius, sausumą, ledą ir kosmosą.

JAV Meteorologijos instituto direktoriaus Paulo Higginso teigimu, ši ataskaita, jei vertinsime ją rimtai, įsigilinsime, gali padėti išsaugoti planetą, kuri yra gana maža, turint omenyje visas žmonių veiklas.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)