Tyrimas buvo atliktas Amerikoje ir čia jis sukėlė audringas diskusijas. Nagrinėjant keturių valstijų apygardą po apygardos nustatytas tarpusavio ryšys tarp jaunesnių nei trejų metų vaikų prie televizoriaus praleistų valandų ir autizmo lygio.

Tokie tyrimo rezultatai iš dalies paaiškina, kodėl per pastaruosius 30 metų autizmo atvejų skaičius išaugo dešimt kartų.

Yra ir daugiau autizmo pagrindimo hipotezių. Britų mokslininkas Andrew Wakefieldas tvirtina, kad autizmą gali sukelti tymų, kiaulytės ir raudonukės skiepai, tačiau ši teorija labai abejotina.

Tyrimą atlikę Amerikos mokslininkai, kuriems vadovavo ekonomikos profesorius Michaelis Waldmanas iš Kornelio universiteto, sutinka, kad jų gauti rezultatai nėra „galutinis įrodymas“.

Ataskaitoje „Ar televizija sukelia autizmą?“ mokslininkai teigia aptikę akivaizdų ryšį tarp kritulių kiekio, kuris verčia vaikus būti namuose, visą parą vaikų laidas rodančios kabelinės televizijos tinklo paplitimo ir autizmo diagnozių lygio.

Mokslininkų tvirtinimu jų duomenys taip susiję tarpusavyje, jog jie „nurodo, kad apie 40 proc. autizmo diagnozių trijose valstijose (Kalifornijoje, Oregone ir Vašingtone) yra televizoriaus žiūrėjimo dėl lauke lyjančio lietaus rezultatas“.

Taip pat nustatyta, kad aštuntame ir devintame dešimtmečiais 17 proc. išaugęs autizmo atvejų skaičius dviejose iš šių valstijų taip pat gali būti susijęs su televizijos žiūrėjimu.

Nors jau seniai manoma, kad televizija kenkia trejų metų neturintiems vaikams, tačiau tyrimas nustatė ribotą ryšį tarp televizoriaus žiūrėjimo ir vaiko raidos problemų. Vis dėlto dauguma tėvų tvirtino, kad autizmu sergančių vaikų elgesį televizija veikia neigiamai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)