Sinsinačio vaikų ligoninėje atliktas tyrimas parodė, kad dvylikamečių, kurie ankstyvą savo vaikystę praleido aukšto oro užterštumo zonose, smegenyse vyksta pakitimai. Tiksliau – sumažėja pilkosios masės tūris ir smegenų žievės storis. Pilkoji smegenų masė – tai smegenų dalis, kurioje daugiausia ne nervinių ląstelių aksonų, o neuroglijų, sinapsių, kapiliarų ir kitų darinių bei ląstelių.

Pilkoji medžiaga veikia ir už motoriką bei kai kurias jusles atsakinguose smegenų regionuse. Tačiau pastebimi pokyčiai nėra labai ženklūs – jų net neįmanoma sulyginti su neurodegeneracinėmis ligomis.

Didžiausi pokyčiai (3–4 proc.) pastebėti kaktinėse ir momeninėse srityse. Mokslininkai tai sieja su toksinais, aptinkamais su transportu siejamoje oro taršoje. Tikėtina, kad su laiku šie pakitimai sukeltų problemų oro taršos paveiktiems vaikams, tačiau tai dar turės patvirtinti tolesni tyrimai.

Mokslininkai išanalizavo 147 dvylikamečių smegenų atvaizdus ir sugretino šiuos duomenis su oro tarša teritorijose, kuriose šie vaikai praleido vaikystę. Tai – didesnio tyrimo dalis, kuriuo siekiama išsiaiškinti oro taršos poveikį vaikų organizmui. Mokslininkai su šiais vaikais susipažino, kai jiems buvo vos 6 mėnesiai. Visi tyrimo dalyviai pirmuosius savo gyvenimo metus praleido teritorijose, kuriose vyrauja aukštas arba žemas oro taršos lygis. Vaikai buvo tiriami sulaukę 1, 2, 3, 4, 7 ir 12 metų.

Mokslininkams dar liko nemažai darbo, kad tiksliai išsiaiškintų, kodėl oro tarša taip neigiamai veikia vaikų smegenų vystymąsi. Taip pat būtina sužinoti, kokias sveikatos problemas jie gali sukelti. Tačiau šie rezultatai nestebina - ankstesni tyrimai susiejo oro taršą su aukštesne neurodegeneracinių ligų rizika.

Su visu tyrimu susipažinti galite ČIA.