aA
Visiems gerai žinoma Viduržemio jūros regiono dieta: itin gausus daržovių, vaisių, žuvies ir alyvuogių aliejaus vartojimas stiprina kaulus, gerina smegenų veiklą ir mažina kai kurių tipų vėžio, diabeto, padidėjusio cholesterolio kiekio kraujyje, širdies ligų ir insulto riziką.
Alyvuogių aliejus
Alyvuogių aliejus
© Shutterstock

Viduržemio jūros regione gyvenantys žmonės alyvuogių aliejų vartoja kasdien. O kaip gi amerikiečiai? Retai. Jie dažniausiai maisto ruošimui naudoja sviestą, margariną, sojų arba rapsų aliejų. Tačiau naujausias Amerikoje atliktas tyrimas parodė, kad pakeitus vos penkis gramus margarino, sviesto arba majonezo tokiu pačiu kiekiu alyvuogių aliejaus, koronarinės širdies ligos rizika sumažėtų iki septynių procentų. Tam, kad būtų aiškiau, pasakysime, kad penki gramai yra maždaug vienas arbatinis šaukštelis sviesto, margarino, majonezo ar kitų riebių pieno produktų.

Jeigu žmogus suvartoja dar daugiau alyvuogių aliejaus (daugiau nei septynis gramus arba pusę valgomojo šaukšto per dieną), bet kokios širdies ir kraujagyslių sistemos ligos rizika sumažėja 15 procentų, o koronarinės širdies ligos rizika – 21 procentu. Anot tyrimų, alyvuogių aliejaus vartojimas neturėjo įtakos insulto rizikai.

Tokie preliminarūs tyrimo rezultatai buvo pristatyti per Amerikos širdies asociacijos renginį, skirtą širdies ligų prevencijai, gyvensenai ir priemonėms kardiometabolinei sveikatai užtikrinti.

Keisti, o ne papildyti

„Savo įprastinę mitybą ne pildykite alyvuogių aliejumi, o keiskite juo kitus riebius pieno produktus. Pakeitimas šiuo atveju yra labai svarbus“, – sakė tyrimo autorius dr. Frankas Hu, vadovaujantis Harvardo T. H. Chano visuomenės sveikatos mokyklos mitybos fakultetui. „Svarbiausia yra pakeisti nesveikus riebalus alyvuogių aliejumi, nes tai gali sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje bei uždegimą jame rodančius žymenis, taip pat –pagerinti širdies ir kraujagyslių sistemos būklę“, – sakė jis.

Panašių rezultatų gauta ir 2013 metais atlikus kitą tyrimą, kuriame dalyvavo daugiau nei septyni tūkstančiai žmonių. Tai buvo vienas didžiausių kada nors darytų tyrimų. Jis parodė, kad Viduržemio jūros regiono dietos besilaikiusiems žmonėms, kurie papildomai vartojo itin gryną alyvuogių aliejų penkerius metus, širdies smūgio ar insulto rizika sumažėjo 30 procentų. Taip pat buvo nustatyta, kad tokiems žmonėms lėčiau prastėjo kognityvinės funkcijos, jie paprasčiau kontroliavo savo svorį. Tokie rezultatai yra daug žadantys, ypač žinant tai, kad alyvuogių aliejus yra itin kaloringas: viename valgomajame šaukšte aliejaus yra apie 120 kalorijų.

Gaminti su alyvuogių aliejumi

Jau seniai sklando gandai, kad alyvuogių aliejui įkaitus iki degimo temperatūros, esą formuojasi kenksmingi junginiai. Tačiau šį teiginį paneigė 2018 metais Australijoje atliktas tyrimas, parodęs, kad itin grynas alyvuogių aliejus iš tiesų chemiškai yra stabilesnis nei kiti kepimui aukštoje temperatūroje naudojami aliejai.

Šio tyrimo metu itin grynas alyvuogių aliejus (ne paprastas alyvuogių aliejus) buvo įkaitintas net iki aukštesnės temperatūros, nei jis dažniausiai būna naudojamas kepant maistą keptuvėje, skrudinant skrudintuvėje ar kepant orkaitėje – išvada tokia, kad buvo užfiksuotas mažiausias transriebalų ir kitų potencialiai kenksmingų šalutinių produktų kiekis.

Kita naudinga aliejų rūšis – kokosų aliejus.

Tačiau prasčiausiai įvertintas buvo rapsų aliejus. Itin smarkiai įkaitintame rapsų aliejuje kenksmingų junginių susidarė dvigubai daugiau nei alyvuogių aliejuje. Jų kiekis viršijo „žmonių vartojimui skirtas ribas“,- konstatavo tyrimo autoriai.

Žinoma, esama daugybė būdų mėgautis alyvuogių aliejumi – itin grynu ar ne – ne tik kepant maistą. Alyvuogių aliejus puikiai tinka emulsifikuoti du ingredientus kartu, pavyzdžiui, gaminant majonezą. Šis aliejus puikiai tinka gardinti salotas. Su alyvuogių aliejumi yra gaminamas „Pesto“ padažas. O šiame aliejuje lengvai apkeptos daržovės, lašiša ar kiti produktai atskleidžia puikų savo skonį, sako ekspertai.

„Mes kalbame apie nedidelius savo mitybos pakeitimus, – sakė F. Hu. – Vietoj sviesto gardinkite duoną alyvuogių aliejumi. Vietoj parduotuvėje pirkto salotų padažo, salotas gardinkite aliejumi ir actu. Šie nedideli pakitimai bus itin naudingi jūsų sveikatai.“

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(37 žmonės įvertino)
3.7297

Praėjęs ciklonas pavertė Vladivostoką ledo miestu

Rusijos Tolimųjų Rytų regine įsikūrusio Vladivostoko gyventojams teko ištverti neseniai...

Neutroninių žvaigždžių susidūrimo padariniai: kaip žinoti, kada susidarys juodoji skylė, o kada ne? (7)

Susijungus dviem neutroninėms žvaigždėms , įvyksta gama spindulių žybsnis, išspinduliuojamos...

Įdomus faktas apie rabarbarus – kodėl jie niekada neparduodami su lapais? (6)

Kas yra rabarbaras? Kodėl parduotuvėse jis dažnai būna vaisių skyriuje? Ir kodėl jis...

Gatesas nesupranta protestuojančių prieš kaukes: paaiškino, kodėl pradžioje jų dėvėti niekas nesiūlė (76)

Kad kaukės pasiteisina siekiant užkirsti kelią koronaviruso plitimui, įrodymų daugiau, nei...

Yra tikimybė, kad 2068 metais į Žemę rėšis asteroidas: mokslininkai rengia planus (171)

Įsivaizdavimas, kad kosmose ir Žemėje esantys teleskopai leidžia iš toli pastebėti mūsų...

Top naujienos

Septynių vaikų tėtis Vytautas atvirai apie šeimos kasdienybę ir mintis dėl aštuntojo vaiko: kantrybė ir galimybės nėra beribės (2)

Kol vienos šeimos svarsto, ar susilaukti antrojo ar trečiojo vaiko, Vytautas Salinis prie savo...

Mokslininkas palygino pirmąjį ir antrąjį karantinus: pasakė, kurioje vietoje padarėme klaidą (44)

Vilniaus universiteto dėstytojas, Prezidento Gitano Nausėdos suburtos Sveikatos tarybos narys,...

Gabrieliaus Landsbergio laukia nelengvi metai, o Nausėdos – sunkūs sprendimai (239)

Tėvynės sąjungai -Lietuvos krikščionims demokratams ( TS-LKD ) laimėjus rinkimus ir su...

Gydytoja Babajan – apie vampyrišką procedūrą nuo senėjimo: jaunystės eliksyras slypi mūsų pačių kūne (23)

Viena iš klinikos „GK klinika“ steigėjų, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos...

Viena taisyklė, kaip tinkamai vartoti česnaką: organizmui – kone stebuklingas poveikis (2)

Turbūt daugeliui teko girdėti apie česnako naudą mūsų organizmams. Sako, kad vyraujant...

Daliai restoranų neatsiperka ne tik darbas, bet ir produktai: prijuostes rišasi ir direktoriai (98)

Spengianti tyla karantino uždarytose kavinėse į neviltį varo jų savininkus. Patys tokių įmonių...

Parlamentarai nori pereiti prie nuotolinio darbo: laikytis saugumo reikalavimų Seime tiesiog neįmanoma (205)

Koronaviruso židiniu tapusio Seimo darbas keičiasi. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen...

Kurjeriams – pats darbymetis: siuntų kiekis kai kur jau gerokai viršija praėjusių metų Kalėdų lygį (12)

Siuntas pristatančiose bendrovėse – pats darbymetis. „ DPD Lietuva “ komunikacijos vadovas...

Kaip citrina išspaustas Rapšys titulą praradusiai komandai turi ir padėkų, ir pastabų (2)

„Energy Standard“ komanda neišsaugojo Tarptautinės plaukimo lygos (ISL) čempionų trofėjaus, o...

Amžinybėn iškeliavo teatro ir kino aktorius Algirdas Paulavičius (32)

Pirmadienį J. Miltinio dramos teatrą, Panevėžį ir visus teatro gerbėjus pasiekė liūdna žinia...

|Maža didelių žinių kaina