Vidutinio amžiaus vyrai, kurie išgyveno kelis išsiskyrimus ir daug metų gyveno vieni susiduria su didesne sisteminio uždegimo rizika. Tiesa, išmatuojamas uždegimo lygis visiems vyrams yra santykinai žemas, bet net ir šiek tiek rimtesni uždegiminiai procesai, besitęsiantys daug metų, gali turėti išmatuojamą neigiamą įtaką žmogaus sveikatai.

Šis tyrimas pasižymėjo milžinišku duomenų kiekiu. 3170 vyrų ir 1442 moterys buvo įtraukti į išsiskyrimų ir uždegiminių procesų ryšio tyrimą, o 3336 vyrai ir 1499 moterys pateko į vienišumo ir uždegiminių procesų grupę. Visi į tyrimą įtrauktų duomenų savininkai yra 48-62 metų danai.

Vienišas vyras

Paaiškėjo, kad tie vyrai, kurie yra išgyvenę bent du išsikyrimus (ne tik oficialius vedybinių santykių nutraukimus, bet ir kitų romantinių santykių nutraukimą), vidutiniškai turi 17 proc. daugiau interleukino-6 (IL-6) ir C-reaktyvaus baltymo (CRP). Šios kraujyje aptinkamos medžiagos nurodo, kad organizme vyksta uždegiminiai procesai. Tuo tarpu tie, kurie bent 7 metus gyveno vieni, turi 11 proc. daugiau CRP ir 12 proc. daugiau IL-6. Panašūs fenomenai tarp moterų nebuvo pastebimi.

Kodėl taip yra? Mokslininkai nežino. Jaunus vyrus ir taip dažniau kamuoja uždegiminiai procesai, nors jie apie tai įprastai net nežino. Gali būti, kad vienišumas ir su tuo susiję gyvenimo būdo pokyčiai pablogina uždegiminius procesus. Išsiskirdami vyrai dažniau pasineria į sveikatai žalingas veiklas. Be to, tikėtina ir tai, kad moterys tiesiog gerai rūpinasi savo vyrais, o vieniši žmonės pamiršta pasirūpinti savo sveikata.

Vienišas vyras

Įdomu tai, kad su išsiskyrimais ir vienišumu sietini uždegiminiai procesai yra ryškiau pastebimi tarp išsilavinusių vyrų. Išgyvenę vyrai sunkiau pakelia išsiskyrimus ir vienišumas jiems yra didesnė našta? Galbūt, bet šis tyrimas priežastinių ryšių nenustatė.

Tai iš tikrųjų yra bloga naujiena. Aktyvesni uždegiminiai procesai yra siejami su trumpesne gyvenimo trukme, didesne senatvinių ligų rizika. Vienišumas apskritai pastaruoju metu laikomas vis didesne visuomenės sveikatos problema. COVID-19 pandemija dar kartą parodė, koks reikalingas kai kuriems žmonėms yra aktyvus socialinis gyvenimas.