aA
Daugeliui žmonių sveikatos krizė siejasi su pasaulį drebinančia Covid-19 pandemija. Tačiau ir iki jos netilo pavojaus varpai – neregėtais mastais augo onkologinių ligonių gretos, kasmet daugėja ir sergančių diabetu ar širdies bei kraujagyslių ligomis. KTU Maisto instituto mokslininkai pranešime spaudai dalinasi 3 vertingais, bet labai paprastais patarimais, kurie leis atitolinti susitikimą su sveikatos problemomis.
Imunitetas
Imunitetas
© Shutterstock

1. Pasitikrinkite, ar renkatės vertingus produktus

Išlaidos maistui sudaro tikrai nemažą bendro šeimos biudžeto dalį. Mažesnes nei vidutines pajamas gaunančiose šeimose išlaidos maisto produktams gali sudaryti net 40 proc. visų gaunamų pajamų. O norint saugoti sveikatą, reikėtų vengti pirkti ir vartoti kai kuriuos produktus.

Pasak Kauno technologijos universiteto (KTU) Maisto instituto direktorės dr. Alvijos Šalaševičienės, pirmiausiai reikėtų atkreipti dėmesį į produktų pasirinkimą. Ypač tais atvejais, kai pinigų kiekis, skiriamas maistui yra ribotas.

Alvija Šalaševičienė
Alvija Šalaševičienė
© KTU nuotr.

„Dažnai be reikalo nuvertinami yra subproduktai. Visavalgių racione apie 20 proc. viso suvartojamo gyvūninės kilmės maisto gali sudaryti subproduktai ir jų gaminiai. Natūralūs kaulų sultiniai, šaltiena, kepenų paštetai – vertingi ir pigūs produktai, kurių nevertėtų pamiršti. Jie gausūs vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis – turi geležies, folio rūgšties, B grupės vitaminų, vario, cinko, cholino“, – sako ji.

Pasak mokslininkės, jei baiminatės įsigyti nekokybiškų subproduktų, rekomenduotina rinktis vietinius pardavėjus – smulkius ūkininkus ar ekologišką produkciją siūlančius prekeivius. Taip užtikrinamas trumpiausias žaliavos kelias iki pirkėjo, todėl lengviau išlaikoma aukščiausia gaminio kokybė.

„Taip pat nepamirškite, kad prie bet kurių mėsos patiekalų turėtumėte pasirinkti garnyrą, turintį skaidulinių medžiagų. Tuomet užtikrinsite sklandų virškinimo procesą“, – primena A. Šalaševičienė.

Jos teigimu, nederėtų rinktis gaminių, kurie yra pigesni nei žaliava, iš kurios jie gaminami. Pavyzdžiui, jei vištienos kilogramas kainuoja apie 3-6 eurus, tai produktai, pagaminti iš vištienos, tačiau kainuojantys mažiau nei pati vištiena, neturėtų tapti kasdieniu pasirinkimu.

Alvija Šalaševičienė
Alvija Šalaševičienė
© KTU nuotr.

Tokie produktai tikrai nėra kenksmingi, tačiau jų mitybinė vertė yra žemesnė. Todėl nuolat renkantis tik tokius gaminius gali atsirasti svarbių mitybinių medžiagų deficitas. Tad, jei norite sutaupyti pinigų, bet ne sveikatos sąskaita – pasirinkite daugiau gaminti patys ir vartoti kuo mažiau jau pagaminto maisto.

„Derėtų atkreipti dėmesį ir į maistą valgančio asmens amžių. Garbaus amžiaus asmenims arba turintiems kramtymo problemų maistą prieš vartojimą reikėtų papildomai susmulkinti. Taip bus užtikrinamas geriausias mitybinių medžiagų pasisavinimas,“ – sako KTU mokslininkė.

2. Atkreipkite dėmesį į skonio ir kitų juslinių savybių pokyčius

„Galiu užtikrinti, kad žmogaus liežuvis yra neįtikėtino jautrumo kokybės matuoklis“, – sako KTU Maisto instituto mokslo darbuotoja dr. Gitana Alenčikienė. Šiame institute atliekami jusliniai, cheminiai ir mikrobiologiniai įvairių maisto produktų tyrimai.

Gitana Alenčikienė
Gitana Alenčikienė
© KTU nuotr.

„Pirmiausia apžiūrėkite pakuotę, ar ji nėra pakitusi. Tuomet įvertinkite produkto spalvą, kvapą ir konsistenciją – įsitikinkite, kad jie būdingi ir neturi pakitimų. Ir jei minėti aspektai nesukelia įtarimų – ragaukite“, – sako mokslininkė.

Jos teigimu, pasitaiko produktų laikymo sąlygų pažeidimų, kurie gali turėti neigiamos įtakos produkto kokybei bei saugai, taip pat visada vertėtų atkreipti dėmesį į produktų laikymo temperatūrą, ypatingai vasaros laikotarpiu. Todėl visada reikia produktus laikyti tinkamomis sąlygomis ir atsakingai.

„Pirmiausia, įvertinkite pakuotę ir jei manote, kad produktas gali būti pakitęs arba net sugedęs – nerizikuokite. Ragaukite tik tada, kai pakuotė atrodo nepažeista, nepakitusi, kvapas, spalva ir konsistencija atpažįstami ir nekelia įtarimo. Jei pastebite pakitusią, išsipūtusią konservų pakuotę arba pelėsio požymius – nedelsiant išmeskite produktą. Kai kurie mikroorganizmai gamina toksinus, stabilius net itin aukštose temperatūrose. Tad tokiu patiekalu apsinuodyti galite net po terminio apdorojimo, o neigiami padariniai gali neapsiriboti tik pykinimu ar viduriavimu“, – pabrėžia G. Alenčikienė.

3. Išsiaiškinkite, kokie yra jūsų organizmo poreikiai

„Alergija maistui, tam tikro maisto netoleravimas, padidintas geležies poreikis ar suprastėjęs tam tikrų mitybinių medžiagų įsisavinimas anksčiau taip ir likdavo neaiškios kilmės ligų priežastimi. Šie sutrikimai gali ne tik ženkliai pabloginti savijautą, bet ir padidinti jautrumą kitoms ligoms, nes nualina imunitetą. Tačiau dabar gana paprasta tiek diagnozuoti bei rasti tokius sutrikimus, tiek su jais gyventi“, – pabrėžia A. Šalaševičienė.

Pasak jos, ne tik pasaulinėje rinkoje, bet ir KTU Maisto institute nuolat kuriami suasmenintai mitybai pritaikyti produktai.

„Pavyzdžiui, dalis žmonių dėl etinių ar sveikatos priežasčių atsisako mėsos. Pas mus kuriami mėsos analogai yra praturtinami B grupės vitaminais ir geležimi, kad atitiktų mėsos mitybinę vertę ir užtikrintų pilnavertę mitybą nevartojant mėsos. Kitas pavyzdys – glitimo turinčių javų nevartojantys asmenys. Jų racione atsiranda įvairiausių duonos gaminių analogų, tačiau jie neturi pilnagrūdžiams gaminiams būdingų skaidulų. Tad mūsų tikslas – aprūpinti specialių poreikių turinčius vartotojus produktais, turinčiais maksimaliai aukštą mitybinę vertę“, – sako KTU Maisto instituto vadovė.

Jos teigimu, labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, jeigu turite vienokių ar kitokių apribojimų maisto racione – būtina žinoti, kokių medžiagų deficitas gali susidaryti. Tuomet reikia stengtis jį kompensuoti kitais produktais arba rinktis specialiai personalizuotai mitybai skirtus gaminius“, – sako A. Šalaševičienė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(8 žmonės įvertino)
4.6250

40 tūkst. žmonių apėmęs tyrimas nustatė svarbiausią asmenybės bruožą: tai raktas į laimingą šeimą (16)

Visi norime, kad mūsų šeimyninis gyvenimas būtų kaip įmanoma laimingesnis. Tad dabar...

Kokia tikimybė mirti, jei užsikrečiama COVID-19: analizė įrodė, kad šios ligos su gripu nepalyginsi (53)

Koronavirusu užsikrėtę ir mirę žmonės tapo didelių kontroversijų objektu. Kai kas teigia,...

„Mokslo ritmu": seismologai tvirtina, kad karantino metu žemės planeta nutilo (9)

Karantino laikotarpį mokslininkai seismologai vadina antropopauze - dovana mokslui. Karantino metu...

Didysis Magelano debesis toks masyvus, kad net pajudina galaktikos diską: nustatė kur link jis traukiamas (16)

Kiekvienam veiksmui egzistuoja atitinkamas atoveiksmis. Jei vienas kūnas traukia kitą, tai antrasis...

Kinija pirmąkart sėkmingai įjungė savo „dirbtinę saulę“ – branduolių sintezės reaktorių (14)

Kinija pirmąkart sėkmingai įjungė savo „dirbtinę saulę“ – branduolių sintezės...

Top naujienos

Gydytoja patarė, kada, pasireiškus peršalimo ligų simptomams, reikėtų išsitirti ir dėl koronaviruso (45)

Kiekvienais metais rudens pabaigoje daugelį žmonių pradėdavo kamuoti įvairios viršutinių...

Šalis, kuri suvaldė dvi koronaviruso bangas ir išvengė trečiosios: Lietuvai teks pasimokyti (121)

Lapkričio pabaigoje Bloomberg paskelbė 53-jų šalių COVID-19 atsparumo reitingus. Pirmoje...

Karantinas Radžį paliko be darbo, bet jis rekomenduotų dar labiau viską draust: reiktų ir alkoholį uždraust (20)

Atlikėjui Radžiui Aleksandrovičiui karantinas kirto negailestingai – jis negali tęsti darbų,...

Perspėja darbuotojus dėl sutarčių: priimant į darbą kai kurie iš karto pasirašo prašymą dėl atleidimo (12)

Antrojo karantino metu, darbuotojų skundų Valstybinėje darbo inspekcijoje mažiau nei pirmojo,...

Kaunietis operatorius antram gyvenimui prikelia svarbiausius žmonių prisiminimus (4)

Mylima veikla neretai įgauna kitą pavidalą – pomėgis tampa darbu ir verslu. Operatorius...

Profesorius Laiškonis sureagavo į naują koronaviruso rekordą: per Kalėdas ir Naujuosius bus dar didesnis pakilimas (3)

Praėjusią parą, kaip šeštadienį skelbia oficialios COVID-19 statistikos duomenys, Kaune naujų...

Naujas rekordas: per parą patvirtinti 2848 nauji koronaviruso atvejai ir 21 mirtis papildyta (1359)

Praėjusią parą, penktadienį, Lietuvoje nustatyti 2848 nauji COVID-19 infekcijos atvejai, ištirti...

Pandemija ne sužlugdė, o išgelbėjo: svarstė apie uždarymą, bet apyvarta per karantiną didėjo 3-4 kartus (93)

„Pandemija išgelbėjo mūsų verslą“, – atvirai sako prieš metus įkurto restoranėlio...

Tritaškius tarsi iš kalašnikovo šaudantis Kulboka – apie šviežią „Žalgirio“ pasiūlymą ir realų šuolį į NBA laida „Krepšinio zona“

„¡Otro más, madre mía! El séptimo triplazo de lituano! Impresionante“ – iš nuostabos...

Dirbantiems sėdimą darbą pandemija kirto negailestingai: gydytoja įspėja, kaip išvengti labai rimtų susirgimų (27)

Daugeliui karantino laikotarpis – tikras iššūkis. Kai kuriems tenka dirbti iš namų, praleisti...