Ištyrę kelis mirusius paukščius mokslininkai nustatė, kad aikštės balandžiai miršta ne nuo paslaptingos ligos – anksčiau turistų gardėsiais itin lepinti paukščiai paprasčiausiai badauja.

Visų penkių ekspertizei išsiųstų balandžių skrandžiai buvo visiškai tušti. Taip pat buvo smarkiai atsikišę jų krūtinkauliai – tai, pasak specialistų, yra ilgalaikio bado ženklas.

Balandžių išsaugojimo organizacijos atstovai juokiasi iš mero K.Livingstone’o pareiškimų, jog draudimas maitinti paukščius išėjo į gerą – esą balandžiai paliko aikštę ir išskrido maitintis kitur.

„Tačiau tiesa yra žiauresnė: beveik 2000 šių nekaltų padarų palikti ilgai ir kankinančiai mirčiai. Tai vyksta mero, pavadinusio balandžius „sparnuotomis žiurkėmis“, dėka“, - piktinosi organizacijos atstovė Julia Fletcher.

Jos manymu, paukščiai neieško maisto kitur, nes jų labai stiprus namų instinktas. Kiekvienas žmogus, pagautas maitinantis balandžius, gali būti priverstas sumokėti 500 svarų baudą, nors Westminsterio savivaldos atstovai užtikrino, kad turistų dar nebaudė.