JAV gyvenantys astrofotografai Andrew McCarthy ir Connor Matherne su šiuo projektu ėmė dirbti praėjusių metų lapkritį ir nuo to laiko visą dėmesį skyrė Mėnulio fotografijai. Galiausiai, praėjusią savaitę, jų kūrinys buvo baigtas ir pristatytas visuomenei. Netrukus jų unikalus darbas buvo pastebėtas viso pasaulio astronomijos entuziastų.

Kaip rašo portalas NPR, iš pradžių Andrew ir Matherne susipažino socialiniuose tinkluose Reddit ir Instagram – jie komentavo vienas kito užfiksuotus kosmoso kadrus. Vėliau, supratę, kad abu yra pakankamai patyrę astrofotografai, nusprendė suvienyti jėgas vardan vieno tikslo – įspūdingos raiškos Mėnulio fotografijos.

„Kai mes sujungėme savo protus, galėjome padaryti daugiau, nei kievienas iš mūsų fotografuodami atskirai. Ir tai yra jėga! Galutinis Mėnulio kadras yra sujungtas tarsi mozaika, o kiekviena mozaikos plytelė – iš tūkstančių nuotraukų“, – pasakojo Andrew McCarthy.

A. McCarthy visą dėmesį skyrė nuotraukų detalumui, mėgindamas įamžinti geomorfologines Mėnulio paviršiaus struktūras. Tuo tarpu Matherne Connor ėmėsi spalvų atvaizdavimo dalies.

Taigi, iš viso buvo užfiksuota 200 000 itin detalių Mėnulio paviršiaus struktūrų nuotraukų ir 500 papildomų kadrų – spalvų atvaizdavimui. Sujungę visus šiuos kadrus ir specifiškai juos apdoroję, astrofotografai sukūrė šedevrui prilygstantį Mėnulio reginį.


Anot fotografų, žmogaus akys negali įžiūrėti tikrų Mėnulio spalvų ir reljefo ypatybių, tačiau dabartinės technologijos leidžia užfiksuoti ir pamatyti tai, ko mūsų akys vienos pačios nepajėgia. Be to, plika akimi žvelgiant į Mėnulį, jo atvaizdą bei tikrasias spalvas iškraipo ir Žemės atmosfera.

„Andrew ėmėsi grynai tik detalių, o aš – tik spalvų. Būtent tai mums leido sukurti tokį Mėnulio atvaizdą“, – teigė C. Matherne.

Mėnulis. A. McCarthy/M. Connor/cosmicbackground.io nuotr.

Astrofotografai praleido 9 mėnesius, kol sukūrė šį įspūdingo grožio Mėnulio kadrą. Anot astroforografų, tokį kadrą gali įamžinti daugelis fotografijos entuziastų – tam reikia fotoaparato, stovo ir dangaus sekimo įrangos. Žinoma, dar geresnių rezultatų galima pasiekti su teleskopu, tačiau iš pradžių būtina įgyti bent jau elementarių fotografijos įgudžių.

Mėnulis. A. McCarthy/M. Connor/cosmicbackground.io nuotr.

Vis dėlto, ne viskas taip paprasta, mat rezultatui pasiekti būtina turėti daug kantrybės, laiko, pasiryžimo ir nenuleisti rankų sunkiausiai momentais. „Astrofotografija nėra tokia paprasta, kad užtektų tik sufokusuoti objektyvą ir paspausti mygtuką. Sunkiausia dalis šiame darbe yra kantrybė ir jos ugdymas“, – teigė A. McCarthy.

Kadro sėkmė priklauso ir nuo kitų aplinkybių – pavyzdžiui, apsiniaukusio dangaus ar oro užterštumo. Tačiau vos pasitaikius progai ir geram dangui, užfiskuoti kadrai tampa reikšmingesni ir svarbesni.

Mėnulis. A. McCarthy/M. Connor/cosmicbackground.io nuotr.

„Jei neturėsite kantrybės, puikių nuotraukų nepadarysite. Rodos, tokius kadrus galėtų užfiksuoti bet kas, tačiau tam reikia ypatingo temperamento“, – A. McCarthy.

Astrofotografai užfiksuotus Mėnulio kadrus spausdina ant popieriaus tarsi paveikslus – juos užsisakyti galima iš internetinės svetainės: https://cosmicbackground.io/

Anot astrofotografų, ši nuotrauka ir projektas yra tarsi meilės laiškas kitą savaitę prasidėsiančiai NASA „Artemis 1“ misijai į Mėnulį, pirmą kartą vyksiančiai po 50 metų pertraukos.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją