Saulės dėmė, pavadinta AR3310, yra nukreipta į Žemę ir dėl to mokslininkams kelia didelį susidomėjimą.

Prieš savaitę ta pati dėmė buvo stebima ties Saulės šonu, tuo metu buvo užfiksuotas itin galingas Saulės žybsnis – milžiniškas sprogimas, kurio metu į kosmoso erdvę dideliu greičiu išspjautos Saulės plazmos dalelės, energija ir šviesa. Tai buvo M klasės žybsnis, antras pagal stiprumą Saulės žybsnių skalėje, praneša „Business Insider“.

Saulės dėmė nukreipta tiesiai į Žemę. SDO/NASA/SpaceWeatherLive iliustr.

Kosminius orus stebinti Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA) anksčiau pranešė, kad yra 20 proc. tikimybė, jog dėmė artimiausiu metu gali paleisti itin galingą X klasės žybsnį tiesiai į Žemę, rašo spaceweather.com. Laimei, remiantins atnaujintais duomenimis, kuriuos pateikia spaceweatherlive.com, aukščiausios klasės žybsnio tikimybė sumažėjo iki 1 proc. Vis dėlto, prognozės dar gali keistis.

Saulės dėmė AR3310. Spaceweatherlive.com iliustr.

Saulės dėmėms būdingas itin stiprus megnetinis laukas, todėl dėmės temperatūra yra apie 1000-2000K žemesnė nei aplinkinės fotosferos temperatūra.

Tokio galingumo žybsnis, nukreiptas į Žemę, gali sukelti radijo ryšio ir elektros perdavimo sutrikimus, sutrikdyti kosminių palydovų, navigacijos veiklą. Be to, dėl Saulės žybsnių kylančios geomagnetinės audros Žemėje gali neigiamai paveikti ir žmonių sveikatą.

Saulės dėmė nukreipta tiesiai į Žemę. SDO/NASA/SpaceWeatherLive iliustr.

Tuo tarpu poliarinių pašvaisčių medžiotojams tai – puikus metas, mat geomagnetinių audrų metu tiek pietų, tiek šiaurės pusrutuliuose arčiau ašigalių dangų nutvieskia pasakiško grožio reginiai.

Mokslininkai teigia, kad pastaruoju metu padidėjęs Saulės dėmių skaičius ir vis dažnesnės geomagnetinės audros susijusios su maždaug kas 11 metų pasikartojančiu Saulės aktyvumo ciklu. Manoma, kad Saulė savo aktyvumo piką pasieks 2025-aisiais ir po to nurims.

Saulės dėmė nukreipta tiesiai į Žemę. SDO/NASA/SpaceWeatherLive iliustr.

Šiuo metu Saulės dėmę galima pamatyti pro specialius Saulės stebėjimui skirtus akinius, kurie blokuoja 100 proc. ultravioletinių ir infrarauraudonųjų spindulių.

Žiūrėti tiesiai į Saulę be tinkamų akinių yra labai pavojinga, ultravioletiniai Saulės spinduliai gali negrįžtamai pažeisti akies tinklainę, sukelti regos sutrikimus ir net gi aklumą.

Saulės dėmė nukreipta tiesiai į Žemę. SDO/NASA/SpaceWeatherLive iliustr.