SARS-CoV-2 sėkmingai plinta ir tiesiog kvėpuojant ar kalbant – tai žiniasklaidai patvirtino JAV Nacionalinio sveikatos instituto vadovas Anthony'is Fauci. Šią informaciją specialistas perdavė ir Baltiesiems Rūmams: tyrimai rodo, kad SARS-CoV-2 be didesnių problemų plinta ir iš tiesiog kvėpuojančių ar kalbančių burnų. Ir tai yra didelė problema.

Tai iš esmės turėtų pakeisti amerikiečių požiūrį į COVID-19 pandemiją ir jos stabdymo būdus. Dabar kaukes JAV rekomenduojama nešioti sergantiems ir artimą kontaktą su daugiau žmonių turinčiais žmonėmis. Dalis šių rekomendacijų buvo suformuota baiminantis, kad žmonės tiesiog išpirks medicinines kaukes ir jas laikys namuose – dėl to kaukių trūksta tiems, kuriems jų iš tikrųjų reikia. Tačiau jei virusai plinta ir tiesiog kalbant bei kvėpuojant, kaukių naudojimą viešosiose erdvėse reikės plėsti.

Iki šiol manoma, kad SARS-CoV-2 labiausiai plinta oro lašeliniu būdu. Užsikrėtusiems, bet nebūtinai sergantiems žmonėms kosėjant ar čiaudint ore pasklinda mažyčiai vos 1 mm dydžio lašeliai su SARS-CoV-2 virusais. Tokio dydžio lašeliai greitai nukrenta ant žemės – retas įveikia daugiau nei 1–2 metrus nuo čiaudėtojo veido. Būtent dėl to ir buvo suformuluotos tokios socialinės distancijos rekomendacijos – laikykitės bent poros metrų atstumu nuo kitų žmonių.

Tačiau kai žmogus kalba ar tiesiog kvėpuoja, jis taip pat skleidžia drėgmės lašelius, tik dar mažesnius ir lengvesnius. Nauji duomenys rodo, kad ir juose yra virusų. Kadangi jie tokie maži, jie be vargo nuskrenda ir 8 metrus. Viskas priklauso nuo aplinkos sąlygų, bet laikydamiesi ir dviejų metrų atstumo nuo kaukės nedėvinčio užsikrėtusio žmogaus nesate visiškai saugus.

Nebraskos Universiteto mokslininkai patyrinėjo kelis COVID-19 pacientų kambarius. Jie pastebėjo, kad virusų pėdsakų galima aptikti ir itin sunkiai pasiekiamose vietose, kur įprasti žmonių paskleisti lašeliai niekaip negalėjo nusileisti. Kitas tyrimas parodė, kad aerozolis su SARS-CoV-2 virusu ore gali sklandyti ir tris valandas. Tiesa, mokslininkai šias žinias greitai sukritikavo – tam būtų reikalingos ypatingos sąlygos.

Galiausiai, būtina pabrėžti, kad kosėjantys ir čiaudintys žmonės virusą skleidžia labiau. Jų skleidžiamuose lašeliuose ir ant įvairių viešų paviršių paliekamuose rankų antspauduose yra daugiau virusų, todėl tikimybė susirgti nuo jų yra didesnė. Kita vertus, visa tai reiškia, kad būtina laikytis socialinės distancijos. Ir nešioti kaukę, kuri sulaikytų bent jau jūsų iškvepiamus lašelius, yra gera mintis.