Raganavimu apkaltintos moters kaukolė, kuri buvo eksponuota St.Andrews universiteto Škotijos muziejuje ir 1938 m. Glazge vykusioje parodoje, taip pat dingo.

Bet šių metų rugpjūčio 31 d. – per numanomas 315 m. „raganos“ mirties metines – Škotijos valdžia surengė paminėjimą ir ėmėsi ieškoti jos kaulų, praneša „Washington Post“.

Moteris, vardu Lilias Adie, gyveno Torryburno miestelyje Faifo (angl. Fife – DELFI) srityje, Škotijoje ir kalėjime mirė 1704 m., po to, kai prisipažino, (greičiausiai, nes buvo kankinama) kad užbūrė kaimynus ir turėjo lytinių santykių su velniu, rašo „Washington Post“.

Faifo valdžia neseniai paskelbė, kad ieško informacijos apie L. Adie kaukolės ir likusio jos skeleto buvimo vietą. Jei jos palaikai būtų rasti, jie būtų įtraukti į paminklą, skirtą tūkstančiams škotų vyrų ir moterų, patrauktų baudžiamojon atsakomybėn ir nužudytų už tariamą raganavimą, atminimui.

Nors L. Adie mirė daugiau nei prieš 300 metų, jos veidas atgijo kaip skaitmeninė versija 2017 metais, kai Škotijos Dandžio universiteto Anatomijos ir žmogaus identifikavimo centras (CAHID) publikavo rekonstrukciją, atliktą teismo medicinos dailininko ir CAHID dėstytojo Christopherio Rynno.

Skaitmeninė rekonstrukcija parodė, kad L. Adie turėjo malonų veidą, teigė Ch. Rynnas.

Kadangi Adie kaukolės buvimo vieta nežinoma, specialistas skaitmeninį modelį kūrė dirbdamas pagal jos nuotraukas, saugomas St.Andrews universiteto kolekcijoje. Kadangi L. Adie buvo tik silpna, sena moteris – o ne „bauginanti pabaisa“, kaip ją apibūdino kaimynai – C.Rynnas jos veidui suteikė ir gana malonią bei draugišką išraišką.

L. Adie kapas yra Torryburno paplūdimyje, kur jis pasiekiamas atoslūgio metu. Iš pradžių kapavietė buvo uždengta sunkiu akmeniu – kad esą ragana tariamai negalėtų prisikelti iš numirusių ir keršyti savo kankintojams. Tai – vienintelė žinoma raganos palaidojimo vieta Škotijoje, nors maždaug 1800 škotų ir škočių – dauguma jų moterys – XVIII amžiaus pradžioje buvo teisiami ir baudžiami mirties bausme už raganystę, skelbia „ Washington Post“. Taigi vienišas kapas – ir L. Adie – turi ypatingą reikšmę minint šį tamsų Škotijos istorijos epizodą, teigiama Faifo tarybos narės Julie Ford pranešime.

„Svarbu pripažinti, kad L. Adie ir tūkstančiai kitų vyrų bei moterų, apkaltintų raganavimu Škotijoje, nebuvo blogi žmonės, kaip vaizduoja tų laikų istorija. Jie buvo nekaltos neapšviestų laikų aukos, – teigia J.Ford. – Laikas pripažinti jiems padarytą neteisybę“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)