Žinoma, galbūt mįslingasis objektas tėra žmogaus rankų darbas arba paprasčiausia sonaro anomalija, nors sąmokslo teorijų gerbėjai nesikuklino įvardinti ir pačių beprotiškiausių alternatyvų – pradedant George'o Lucaso holivudinės sagos „Žvaigždžių karai“ erdvėlaiviu „Millennium Falcon“, baigiant vartais į kitus pasaulius ar net į pragarą.

Tačiau atsakymą netrukus turėtų pateikti tie, kurie tiek kalbų sukėlusį objektą ir atrado – „Ocean Explorer“ vyrukai. Narai ne tik mėgins į Baltijos dugną nusileisti patys, bet su savimi pasiims ir nuotoliniu būdu valdomas vaizdo kamerą bei atliks nuodugnius objekto tyrinėjimus.

Objektas buvo aptiktas naudojant „Ocean Explorer“ sonaro technologiją. Objekto radimvietę švedai saugo paslaptyje – atskleidžiama tik tiek, jog objektas guli Baltijos jūroje, kažkur tarp Švedijos ir Suomijos.

„Kol kas nežinome, ar objektas yra gamtinės kilmės, ar dirbtinis, - „Fox News“ pasakojo tyrėjų komandos narys Peteris Lindbergas. – Sonaru jį aptikome pernai birželį, kai dugne ieškojome Pirmojo pasaulinio karo laikų atributikos. Į mūsų monitorius staiga pateko šis apskritas objektas.“

„Mėginsime teritoriją aplink objektą ištirti daugybe būdu, - tęsia P. Lindbergas. – Pirmiausia sonaru bandysime gauti trimatį jūros dugno vaizdą. Vėliau į tą vietą nusileis narai. Taip pat robotizuota vaizdo kamera. Objektą ne tik apžiūrėsime – paimsime dugno nuosėdų mėginių, patikrinsime jų sudėtį, radioaktyvumą.“

„Spėju, jog iš viso to išeis šnipštas ir jie ten nieko neras, - prognozuoja žurnalo „Skeptical Inquirer“ redaktorius Benjaminas Radfordas. – Jie ten ras kokį nors apvalios formos akmenį ir tiek. Sonaru užfiksuotas atvaizdas nėra fotografija – ten gali būti neteisingai užfiksuotas aidas.“

Dar didesni skeptikai yra linkę manyti, jog mįslingasis objektas yra apie sensaciją Baltijos dugne trimituojančios bendrovės „Ocean Explorer“ gaminamų sonarų brokas.

Baltijos jūra – tikras nuskendusių laivų ir jų liekanų lobynas. Manoma, jog šios jūros dugne gali ilsėtis daugiau kaip 100 tūkst. įvairiausių dirbtinės kilmės objektų.