Internautas socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino ilgu įrašu, kuriame dėsto, kaip neva tai specialiai yra naikinami gyvūnai tam, kad žmonija ateityje būtų priversta valgyti laboratorijoje užaugintą mėsą. Esą tuo neva jau pasirūpino Billas Gatesas.

Internautas taip pat aiškina, kad pilietiškų ir už gyvūnų teises pasisakančių žmonių kova su nelegaliais daugintojais neva yra įrodymas, kad ateityje mažės ne tik maistui skirtų gyvūnų, o ir augintinių. O neva tai paukščiai yra naikinami prisidengiant paukščių gripu, o mėsiniai galvijai yra neva naikinami prisidengiant kova su klimato kaita.

„Blogos naujienos vyrams - iš meniu dingsta pagrindinis testosterono šaltinis (mėsa), kuris yra pakeičiamas Soja (98%~ Sojos rinkoje yra GMO hormonų BOMBA, savyje turintį hormonus, labai panašius į Estrogeną - moteriškumo hormoną).

Veganai ir vegetarai gali džiaugtis, kad mažiau gyvūnų bus nužudoma, mažiau kančių ir skausmo suteikiama. Bet kokia kaina? Tų gyvūnų nebeliks iš viso. Žmonės, mėgaukitės šašlykais, cepelinais, dešromis ir kitais mėsos produkais, kol galite. Artėjančios didžiojo milčiaus lervos tikrai nebus tokios skanios ir sočios“, – aiškina internautas, kalba neredaguota.

Melaginga informacija

Jei jau išsigandote, kad Žemėje specialiai yra naikinami gyvūnai, galime nuraminti, kad tai tik sąmokslo teorija.

Melas


Sąmokslo teorijose dažnai būna daug nereikalingos informacijos, kurioje skaitytojas tiesiog pasiklysta. Ši yra ne išimtis: vyras kalba ne tik apie neva tai gyvūnų naikinimą, bet ir užsimena apie vakcinas, referuoja į sąmokslo teoriją, neva su sojos produktais siekiama vyrus paversti labiau moteriškais, prikišamas ir Billas Gatesas.

Kaip nurodo Europos komisija, sąmokslo teorijos yra įsitikinimas, kad tam tikrus įvykius ar situacijas slapta kuria nematomos įtakingos jėgos, turinčios blogų ketinimų.

Šios sąmokslo teorijos atveju yra įvardytas betn vienas neva tai blogietis – Billas Gatesas.

Kaip minėta, teorija teigia, kad prisidengiant paukščių gripu yra naikinami gyvūnai ir ateityje jų visai nebeliks.

Kaip nurodo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), paukščių gripas yra greitai plintanti pavojinga užkrečiamoji paukščių liga, kuria serga naminiai ir laukiniai paukščiai. Patys pavojingiausi yra labai patogeniški H5 ir H7 paukščių gripo viruso potipiai.

Paukščių gripas yra pavojingas ne tik paukščiams. VMVT nurodo, kad kai kurie paukščių gripo potipiai gali būti pavojingi ir žmogui, tačiau šiuo metu Europoje plintantis H5N8 paukščių gripo potipis nėra pavojingas žmonėms.

„Šiuo metu be COVID Pasaulyje siautėja ir "paukščių gripas", ko pasekoje kai kuriuose šalyse yra masiškai naikinami viščiukai, kalakutai, žąsys... Gaila, norisi surasti kitokią išeitį. Kai pagalvoji, juk labai "padeda" kaukės. Kodėl nepabandžius pasiūti trisluoksnių, daug kartinių vištoms ir kalakutams?“, – rašo internautas.

Kaip nurodo Europos komisija, sąmokslo teorijas gali atpažinti nes iš intonacijos ir stiliaus. Tikėta, kad rasta informacija bus sąmokslo teorija, jei:

  • Autorius pateikia informaciją kaip galutinę tiesą
  • Užuot ieškojęs atsakymų, autorius tik kelia klausimus
  • Autorius demonizuoja tuos, kurie, jo manymu, vykdo slaptą sąmokslą
  • Intonacija subjektyvi, emocinga. Teiginiai iliustruojami emocijas keliančiais vaizdais ar anekdotais.

Akivaizdu, kad siūlymas paukščiams uždėti kaukes yra anekdotas, Tačiau net, jei tai būtų rimtas pasiūlymas, jis neveiktų. Kaip nurodo VMVT, skirtingai nuo įprasto gripo viruso, paukščių gripo virusas neplinta oru, todėl kitų potipių paukščių gripo virusu žmonės gali užsikrėsti tik tiesiogiai kontaktuodami su gyvais ar kritusiais sergančiais paukščiais. Virusas išlieka ir užsikrėtusių paukščių išmatose, užkrėstame vandenyje, taip pat gali būti įkvėptas su dulkėmis.

Nėra jokių įrodymų, kad žmonės naikintų paukščius specialiai, prisidengdami paukščių gripu. Tai yra natūraliai gamtoje aptinkamas virusas.

O kaip dėl klimato kaitos ir mėsinių galvijų? „World Resource Institute“, nurodo, kad galvijų auginimas sukuria klimato kaitą sukeliančias dujas. Jie tokį atsakymą pateikę apskaičiavę, kad gyvūnams reikia naujų gamyklų (vadinasi, yra kertami miškai), jų parašą reikia užauginti, tad reikia vėl žemės, taip pat reikia daug vandens. Taigi galvijų auginimo procesui reikia daug įvairių išteklių.

Tačiau, priešingai nei teigia internautas, galvijai neturės būti išnaikinti, kaip ir neturės būti išnaikinti visi gyvūnai. „World Resource Institute“ nurodo, kad yra būdas, kaip tvariai auginti galvijus. Tam tikri pokyčiai galvijų auginime gali smarkiai sumažinti šios rinkos atnešą žalą gamtai: pavyzdžiui, reikėtų geresnės veterinarų priežiūros galvijams, pagerinti pašaro kokybę.

Svarbiausia, tas pats institutas nurodo, kad žmonės neprivalo tapti vegetarais ir veganais, kad padėtų kovoti su klimato kaita. Nurodoma, jei valstybėse, kuriose suvartojama itin daug jautienos, sumažintų tą suvartojamą kiekį iki 1,5 mėsainio per savaitę, tai panaikintų naujų agrokultūrinių plotų poreikį jautienos auginimui, net tuo atveju, jei Žemėjė gyventų 10 milijardų žmonių.

Taigi niekas neprašo būti veganais ar vegetarais – tereikia valgyti saikingai. Lygiai taip pat niekas nesiekia išnaikinti visus pasaulio gyvūnus – tai sukeltų ekologinę katastrofą, Pavyzdžiui, Kiniją valdant Mao Dzedongas šis įsakė sunaikinti visus žvirblius. Kodėl? Jis tiesiog tų paukščių labai nemėgo. Viso to pasekmė: dingus žvirbliams, svirpliai nebeturėjo jais mintančių plėšrūnų, tad svriplių populiacija nekontroliuojamai augo, naikindama derlių. Tai viena iš priežasčių, kodėl Kinijoje kilo badas.

Ir nors pasaulyje dairomąsi į kitus maisto šaltinius, pavyzdžiui, vabzdžius, jų tikrai nebus būtina valgyti.

Tad, remiantis turima informacija, galima teigti, kad internauto teiginiai, kad neva bus išnaikinti visi gyvūnai, tėra sąmokslo teorija.

Šaltiniai:

  • https://www.wri.org/blog/2019/04/6-pressing-questions-about-beef-and-climate-change-answered
  • https://vmvt.lt/gyvunu-sveikata-ir-gerove/gyvunu-sveikata/gyvunu-uzkreciamosios-ligos/pauksciu-gripas
  • Shapiro, Judith Rae (2001). Mao's War Against Nature: Politics and the Environment in Revolutionary China. Cambridge University Press.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)