Kalifornijoje įsikūrusi „Spacex“ pasirašė sutartį su Vašingtone registruota bendrove „Space Adventures“, tarpininkavusia išsiunčiant aštuonis kosmoso turistus į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) rusiškais erdvėlaiviais „Sojuz“.

Pirmasis jų buvo amerikietis verslininkas Dennisas Tito, sumokėjęs 20 mln. dolerių už 2001 metais įvykusią aštuonių valandų viešnagę TKS. Vėliausias turistas buvo cirko „Cirque du Soleil“ įkūrėjas Guy Laliberte, į orbitinę stotį nuskridęs 2009 metais.

Planuojama, kad turistai keliaus „SpaceX“ erdvėlaiviu „Crew Dragon“, sukurtu skraidintiti NASA astronautams. Planuojama, kad ateinančiais metais bus surengtas šios kapsulės pirmasis pilotuojamas skrydis.

Per turistinius skrydžius TKS nebūtų aplankyta, sakoma pranešime, paskelbtame „SpaceX“, įkurtos milijardieriaus Elono Musko.

„Ši istorinė misija nuties kelią, kad kosminiai skrydžiai taptų galimi visiems apie tai svajojantiems žmonėms. Rengiant šią misiją mums malonu bendradarbiauti su „Space Adventures“ komanda“, – sakė „SpaceX“ valdybos pirmininkė ir vykdomoji direktorė Gwynne Shotwell.

„Space Adventures“ valdybos pirmininkas Ericas Andersonas sakė, kad turistai „galėtų pasiekti dvigubai didesnį aukštį nei bet kuri ankstesnė civilių astronautų misija arba kosmoso lankytojas“.

TKS aplink Žemę sukasi apie 400 km aukštyje.

Naujieji partneriai siūlytų nuskristi daug toliau nei privatiems klientams siūlo Richardo Bransono „Virgin Galactic“ arba Jeffo Bezoso „Blue Origin“. Abi bendrovės kuria erdvėlaivius, galinčius pasiekti tik kosmoso slenkstį (80–100 km aukštį).

Jau daugiau kaip 600 žmonių yra sumokėję „Virgin“ iki 250 tūkst. dolerių (220 tūkst. eurų) įnašus už skrydį, per kurį jie turėtų kelias minutes patirti nesvarumą ir pamatyti Žemę iš didelio aukščio.

„SpaceX“ pasiūlymas tikriausiai bus daug brangesnis ir kainuos dešimtis milijonų dolerių. Erdvėlaivį turėtų iškelti daugkartinio naudojimo nešančioji raketa „Falcon 9“, dabar skraidinanti į orbitą palydovus ir, kaip planuojama, ateityje skraidinsianti žmones į TKS.

Tuo metu aerokosminių technologijų milžinė „Boeing“ irgi kuria pilotuojamą kapsulę „Starliner“, turinčią skraidinti JAV astronautus į orbitinę stotį.

Kaip ir „SpaceX“, „Boeing“ turi planų skraidinti į kosmosą turistus, bet programos plėtrą trikdo didelės techninės nesėkmės, dėl kurių teko pirma laiko nutraukti gruodį surengtą „Starliner“ bandomąjį skrydį be įgulos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)