Mažasis palydovas Gama „Alpha“ gabena pirmąją Europoje sukurtą saulės burę. Kartu su juo pakilo ir dar trys „NanoAvionics“ kurti palydovai. Du iš jų – tokio paties dydžio kaip Gama „Alpha“ – mažieji palydovai „Birkeland“ ir „Huygens“, priklausantys Norvegijos ir Nyderlandų mokslinių tyrimų centrų konsorciumui. Ši misija, vadinama „MilSpace2“, yra pirmoji viešai žinoma dviejų palydovų sistema, skirta aptikti ir nustatyti radijo signalus ir jų vietą skrendant tandemu. Ketvirtasis palydovas gabena Žemės stebėjimo instrumentą, skirtą neatskleistam klientui.

Kaip pastebi „NanoAvionics“ palydovų operacijų inžinierius Mindaugas Kazanavičius, tiek šis paleidimas, tiek visos kitos misijos – kruopščiai suplanuotos ir visada įgyvendina tam tikrus žingsnius, kol palydovas pradeda atlikti numatytas užduotis.

NanoAvionics palydovus į orbitą iškėlė SpaceX raketa. NanoAvionics/SpaceX nuotr.

Į kosmosą palydovai pakeliami su „SpaceX“ „Falcon9“ raketa. Šiai pakilus į kosmosą, iš joje esančio diegiklio palydovai išleidžiami į orbitą. Tuomet palydovai pradeda automatiškai įjunginėti posistemes, skirtss užtikrinti sklandų palydovo valdymą, elektros pasiskirstymą jame ir palaikyti ryšį su Žeme.
„Netrukus po atsiskyrimo nuo raketos palydovas išskleidžia antenas bei saulės paneles.

Kitas palydovo darbas – skristi virš bazinės stoties ir taip automatiškai, nedideliais paketais siųsti svarbiausius duomenis apie palydovo posistemių veikimą. Tuomet operatoriai įsijungia savo įrangą, laukia signalo ir bando pagauti pirminius siunčiamus paketus. Šių paketų duomenys leidžia inžinieriams patvirtinti palydovo parametrus, įsitikinti, kad išsiskleidė palydovo saulės panelės, antenos, ar palydovo būsena atitinka simuliacijas“, – komentuoja „NanoAvionics“ palydovų operacijų inžinierius Mindaugas Kazanavičius.

NanoAvionics palydovus į orbitą iškėlė SpaceX raketa. NanoAvionics/SpaceX nuotr.

M. Kazanavičius priduria, kad įdomiausias dalykas yra pirmas kontaktas, kuomet sulaukiama pirmo signalo ir pamatoma, jog palydovas įsijungęs ir veikia: „Tuomet ateina puikus momentas, kai supranti, kad tavo kodas, kurį parašei kompiuteryje, nukeliavo į kosmosą 500–600 kilometrų, privertė palydovą atlikti tam tikrą darbą ir grįžo atgal.“

Praėjusiais metais bendrovė pristatė bei į kosmosą paleido 15 palydovų – „NanoAvionics“ yra viena iš pirmaujančių mažuosius palydovus klientams kuriančių įmonių pasaulyje.

NanoAvionics palydovus į orbitą iškėlė SpaceX raketa. NanoAvionics/SpaceX nuotr.

Išskraidintas ir ukrainietiškas palydovas

Į Žemės orbitą išskraidino Ukrainoje pagamintą PolyITAN-HP-30 nanopalydovą. To paties skrydžio metu išskraidinta dar 113 nanopalydovų iš įvairių pasaulio šalių.

Ukrainietiškas nanopalydovas PolyITAN-HP-30 turi ir simbolinę reikšmę karo su Rusija metu. Šį nanopalydovą Ukrainos nepriklausomybės 30-ųjų metinių proga sukūrė „Ihorio Sikorskio Kijivo politechnikos instituto“ specialistai.

Kaip pranešė Ukrinform, nanopalydovas PolyITAN-HP-30 sukurtas vien tik Ukrainos biudžeto lėšomis.

Į numatytą orbitą iškeltas nanopalydovas atliks mokslinius eksperimentus, kurių metu bus tiriamas erdvėlaivių konstrukcinių šilumos vamzdelių bei šiluminio stabilizavimo sistemų efektyvumas.

Palydovą į orbitą iškėlusios kompanijos „SpaceX“ įkūrėjas ir vadovas Elonas Muskas yra vienas turtingiausių žmonių pasaulyje, tačiau prieštaringai vertinamas dėl pasisakymų Ukrainos ir Rusijos karo tema.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją