Planuojama, kad „New Shepard“ 2024 metais nuskraidins į Mėnulį du amerikiečius astronautus, įgyvendinant JAV kosmoso agentūros NASA programą „Artemis“.

Raketa startavo 13 val. 37 min. Grinvičo (16 val. 37 min. Lietuvos) laiku nuo aikštelės Teksase. Nuo nešančiosios raketos atsiskyrusi kapsulė pakilo maždaug į 105,4 km aukštį ir nusileido išskleidusi parašiutą.

Nešančioji raketa praėjus 7,5 min. po starto automatiškai vertikaliai nusileido. Visas suborbitinis bandymas truko apie 10 minučių.

Tai buvo jau septintasis šios raketos paleidimas ir 13-asis skrydis plėtojant „New Shepard“ projektą. Anksčiau raketa buvo sėkmingai paleista praeitų metų gruodžio 11-ąją.

Raketa nešė 12 mokslinių prietaisų, įskaitant NASA įrangą, turinčią užtikrinti kosminio aparato nusileidimą ant Mėnulio paviršiaus.

„Eksperimentas leis patikrinti, kaip šios sistemos (davikliai, kompiuteriai ir algoritmai) sąveikauja nustatant erdvėlaivio buvimo vietą ir greitį artėjant prie Mėnulio, sudarant sąlygas nusileisti ant Mėnulio paviršiaus iki 100 m spinduliu nuo numatyto taško“, – sakoma ankstesniame „Blue Origin“ pranešime.

Šiuo metu nusileidimo ant Mėnulio paviršiaus modulius pagal sutartį su NASA taip pat kuria bendrovės „SpaceX“ ir „Dynetics“. Geriausias techninis sprendinys bus panaudotas astronautų skrydžiui į Mėnulį 2024 metais.

„New Shepard“ sudaro daugkartinio naudojimo nešančioji raketa, gebanti nusileisti vertikaliai, ir kapsulė, kuri taip pat gali būti naudojama ne vieną kartą. Kapsulė pritaikyta skraidinti iki šešių žmonių įgulą.

„Blue Origin“ taip pat planuoja naudoti savo raketas suborbitiniams kosminio turizmo skrydžiams, bet kol kas dar tiksliai nežinoma, kada galėtų būti surengtas pirmasis bandomasis pilotuojamas skrydis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)