Nors tai rimtas mokslinių tyrimų instrumentas, JAXA nusprendė paįvairinti šią programą originaliu pasiūlymu – kartu su zondu į Veneros orbitą nusiųsti visų astronomijos mėgėjų žinutes.

Zondas Venus Climate Orbiter (VCO) skirtas Veneros atmosferos fizikinių ir dinaminių savybių tyrimams. Nors panašius tyrimus epizodiškai jau vykdė keli Veneros zondai, tačiau šis bus pirmasis, kuris nenutrūkstamai stebės planetos atmosferą – kitaip sakant taps pirmuoju Veneros meteorologiniu palydovu. Tiesa sakant, ne tik pirmuoju Veneros atveju, bet apskritai pirmuoju meteorologiniu palydovu, stebėsiančiu ne Žemės, o kitos planetos atmosferą.

Planuojama, jog VCO aparatas skries aplink Venerą apie 79000 km atstumu nuo planetos. Atmosferos stebėjimams bus naudojamos 5 skirtingos kameros – nuo infraraudonųjų spindulių iki ultravioletinių:

Kamera IR1 bandys apžvelgti žemiausius atmosferos sluoksnius ir tyrinės vandens garus

Kamera IR2 tyrinės vidurinę atmosferos zoną ir CO dujų sluoksnį

Kamera UVI, reaguojanti į ultravioletinius spindulius, tyrinės sieros junginius

Kamera LIR (Longwave Infrared Camera), reaguojanti į infraraudonuosius spindulius, tyrinės viršutinius atmosferos sluoksnius

Kamera LAC (Lightning and Airglow Camera) bandys fiksuoti atmosferoje gimstančius žaibus

Zondas turėtų sėkmingai veikti ne mažiau kaip 2 metus. Zondo masė sieks apie 480 kg, iš kurių 34 kg skirti mokslinei įrangai.

Štai toks įdomus mokslinis projektas, kurio proga JAXA kosmoso agentūra nusprendė surengti įdomią akciją – agentūrai žmonių atsiųstas žinutes išgraviruoti ant aliuminio lakštų ir juos pritvirtinti prie zondo Venus Climate Orbiter.

Pasak agentūros, žinutės bus priimamos tiek iš japonų, tiek ir iš viso pasaulio, ir tai simbolizuos bendrą žmonijos ryšį, atspindintį pažinimo ir žinių siekį. Be to, ši akcija padės populiarinti JAXA vykdomą veiklą ir tyrimus visame pasaulyje.

Palikti norimą žinutę galima iki 2010 metų sausio 10 dienos. Nors žinutės tekstas negali būti didelis (iki 40 simbolių), tačiau to turėtų pakakti savos minties pasiuntimui į Venerą.