Ar išsiaiškinus musių virsmo priežastis paaiškės ir žmogaus seksualinės orientacijos pakitimo priežastys, dar nežinia. Kai kurie genetinių pokyčių paveikti neuronai yra jautrūs feromonams. Feromonai yra svarbiausias faktorius vabzdžių poravimosi metu, tačiau jų įtaka žmogaus lytiniam elgesiui kol kas nežinoma.

Museles sukūrė Beckmano tyrimų instituto (Kalifornija) mokslininkas Toshihiro Kitamoto, tačiau jis nelinkęs projektuoti atradimo kitoms gyvybės rūšims: „Tai labai jautri tema“.

Jo kolegos noriau reiškia entuziazmą. Deanas Hameris iš JAV Nacionalinio sveikatos instituto sako, kad tyrimas galėtų tapti paskata toliau ieškoti genų, kurie lemia žmogaus seksualinę orientaciją. Yra priežasčių manyti, jog panašūs mechanizmai bus ir žinduolių organizme, sako jis. Homoseksualumas yra paplitęs įvairiose gyvūnų rūšyse ir tai liudija apie stiprią genų įtaką.

D.Hameris yra paskelbęs du didelį susidomėjimą sukėlusius straipsnius apie „gėjaus geną“ – žmogaus X chromosomą, tačiau kiti mokslininkai nesugebėjo pakartoti jo tyrimo rezultatų.

Nemaža dalis su tuo nesutinka. Rutha Hubbard iš Atsakingos genetikos tarybos yra įsitikinusi, kad seksualinę orientaciją lemia socialiniai veiksniai. „Ieškoti analogų musėse, kurios turi savo elgesio mechanizmus, yra tiesiog kvaila“ – sako ji.

Aišku viena – musių organizme genai yra lemiantis faktorius. Buvo rasta genų grupė, kuriuos pakeitus musių patinėliai praranda susidomėjimą patelėmis ir atsigręžia į kitus patinėlius.

Anksčiau buvo manoma, kad tam tikros nervų sistemos dalys valdo seksualinę orientaciją, tačiau niekas nesugebėjo jų išskirti. T.Kitamoto pasisekė išskirti grupę genų, kuriuos pakeitus neuronai nustoja veikti.

Mutacija priklauso nuo šilumos – kai temperatūra pakyla virš 30 laipsnių Celsijaus, neuronai tampa nebeaktyvūs. Prie normalios 19 laipsnių Celsijaus temperatūros patinėliai yra heteroseksualūs, tačiau nepraėjus nei porai minučių po temperatūros pakėlimo, jų elgesys pasidaro kardinaliai priešingas.

Net suleidus juos į kambarį su niekada neapvaisintomis patelėmis, patinėliai yra visiškai abejingi, tačiau vos tik jie patenka į patalpą su kitais patinėliais, pradeda juos intensyviai persekioti. Išjungus šildymą musių patinai vėl atvirsta į heteroseksualius.

T.Kitamoto kol kas dar nežino, kodėl musių prioritetai pasikeičia taip greitai, tačiau mano, kad jam pavyks išskirti tuos smegenų regionus ir tuos genus, kurie lemia seksualinę orientaciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją