Prieš kelias dienas vietiniai šiaurės elnių augintojai mamuto kaulų aptiko Pečevalavato ežero seklumoje Jamalo nencų autonominėje apygardoje. Jie rado dalį gyvūno kaukolės, apatinį žandikaulį, kelis šonkaulius ir dalį kojos su išlikusiomis sausgyslėmis.

Manoma, kad mamutai išmirė maždaug prieš 10 tūkst. metų, bet mokslininkai kelia prielaidą, kad nedidelės šių į dramblius panašių gyvūnų grupės galėjo kiek ilgiau išlikti Aliaskoje ir Rusijos Vrangelio saloje prie Sibiro krantų.

Rusijos televizijų reportažuose buvo parodyti mokslininkai, ieškantys kitų mamuto griaučių liekanų paežerės dumble.

Tyrėjai rado daugiau kaulų, taip pat aptiko daugiau stambių gyvūno liekanų, kyšančių iš dumblo. Pasak jų, reikės nemažai laiko ir specialios įrangos, kad būtų ištrauktos kitos griaučių dalys – jeigu jos išliko toje vietoje.

Salechardo mieste veikiančio Šemanovskio instituto darbuotoja Jevgenija Choziajinova televizijai sakė, kad rasti visą mamuto skeletą yra gana retas dalykas ir kad tokie radiniai sudaro mokslininkams sąlygas daugiau sužinoti apie šiuos gyvūnus.

Šiaurės Sibire anksčiau buvo rasti kelios gerai išsilaikiusios mamutų maitos, užsikonservavusios veikiant amžinajam įšalui.

Pastaruoju metu Sibire buvo stebima neįprastai didelių karščių banga, o Jungtinių Tautų meteorologijos agentūra perspėjo, kad praeito mėnesio vidutinė temperatūra buvo apie 10 Celsijaus laipsnių didesnė už daugiametį vidurkį.