Naujausiame tyrime, kuris dar bus recenzuojamas, mokslininkai teigia, kad jie rado ir prikėlė 13 skirtingų virusų, išgautų iš pavyzdžių, surinktų Sibire, rytinėje Rusijoje.

Mamuto kaulai Sibire. Scanpix asociatyvi nuotr.

Kaip teigia mokslininkai, vienam iš prikeltų virusų – daugiau nei 48 500 metų. Dar trims virusams yra 27 000 metų. Šie patogenai tūkstantmečius išbuvo mamuto išmatose ir mamuto vilnos kuokšte. Trijulė virusų buvo pavadinta Pithovirus mammoth, Pandoravirus mammoth ir Megavirus mammoth.

Mamuto vilnos kuokštas. Scanpix asociatyvi nuotr.

Dar du nauji virusai buvo išgauti iš sušalusio sibirinio vilko (lot. Canis lupus) skrandžio turinio ir pavadinti Pacmanvirus lupus ir Pandoravirus lupus.

Virusai bunda iš amžinojo įšalo. Chantal Abergel/IGS CNRS/AMU/Scanpix asociatyvi nuotr.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad šie virusai užkrečia amebas – vienaląsčius organizmus, gyvenančius dirvožemyje ir vandenyje. Eksperimentai laboratorijoje taip pat parodė, kad tie patys virusai turi potencialo tapti infekcijas sukeliančiais patogenais – amebas užkrėtę virusai buvo pajėgūs atakuoti ląstelę ir ėmė daugintis.

Virusai bunda iš amžinojo įšalo. Chantal Abergel/IGS CNRS/AMU/Scanpix asociatyvi nuotr.

Šį projektą vykdo Prancūzijos Ekso-Marselio universiteto mokslininkų komanda, kuri dar 2014 metais atgaivino 30 000 metų senumo virusą, rastą Sibiro amžinajame įšale. Tyrėjai teigia, kad jiems, ko gero, pavyko atgaivinti iki šiol seniausią virusą.

„48500 metų yra pasaulio rekordas“, – teigė genomikos ir bioinformatikos profesorius Jean-Michel Claverie iš Ekso-Marselio universiteto.

Virusai bunda iš amžinojo įšalo. Chantal Abergel/IGS CNRS/AMU/Scanpix asociatyvi nuotr.

Kaip rašoma tyrimo dokumente, mokslininkams dar reikia atlikti daugiau eksperimentų su eukariotines ląsteles užkrečiančiais virusais ir pažymi, kad „iki šiol tokių tyrimų publikuota itin mažai“.

Mokslininkai aiškina, kad kylanti atmosferos tempmeratūra ir besikeičiantis klimatas netolimoje ateityje pažadins daugybę mikroorganizmų, kurie kelia grėsmę – pavyzdžiui, nežinomų patogeninių virusų iš labai gilios praeities.

„Kaip, deja, parodė pastarojo meto ir vis dar tebesitęsiančios pandemijos, kiekvienam naujam virusui, net ir susijusiam su žinomomis šeimomis, beveik visada reikia sukurti labai specifines medicinines priemones, pavyzdžiui, naujus antivirusinius vaistus ar vakcinas“, – rašo tyrimo autoriai.

Virusai bunda iš amžinojo įšalo. Chantal Abergel/IGS CNRS/AMU/Scanpix asociatyvi nuotr.

Dabar mokslininkai ieško atsakymo, ar senovinių virusų dalelės gali išlikti užkrečiamos ir vėl kelti grėsmę net ir po to, kai atitirps iš amžinojo įšalo sluoksnių. „Kol kas nėra plataus spektro vaistų nuo virusų, mat skirtingų virusų šeimoms priklausančius virusus veikia skirtingi medikamentiniai procesai“, – teigiama mokslininkų pranešime.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją