Jei tik apniukęs gruodžio vakaro dangus nors trumpam prasigiedrytų kiekvieną gruodžio vakarą žemai palei pietvakarių horizontą trumpam po saulėlydžio galima buvo matyti kas vakarą vis arčiau vienas kito besiglaudžiančia Jupiterio ir Saturno planetų porą spindinčią ant palei pietvakarių horizontą ant Šaulio ir Ožiaragio žvaigždynų ribos.

Gruodžio 21 d., pirmadienį, jau persislinkusius į Ožiaragį, 15:30 val. Jupiterį ir Saturną beskirs mažesnis nei 0,1 kampiniо laipsnio tarpelis, tai yra 6 kampinės sekundės maždaug regimojo pilno Mėnulio skersmens 1/5 dalis. Atrodys, kad abi planetos susiliejo į vieną kiek ištęstą šviesulį.

Ir nors dangaus skliaute matysime beveik susiliejusias planetas, tačiau kosminėje erdvėje jas viena nuo kitos tebeskirs milžiniškas 734 milijono kilometrų atstumas, nes Saturnas nuo Saulės yra nutolęs beveik dvigubai daugiau nei Jupiteris.

Stebėti šį įspūdingą reiškinį geriausia beužgęstant vakaro žaroms į pietvakarių pusę atviroje vietovėje apie 17 val. Bet galima stebėjimą pradėti iš karto po saulėlydžio. Gruodžio 21 d. Vilniuje Saulė leisis 15:54 val., Klaipėdoje – 16:04 val. Gęstant vakaro žaroms įspūdingoji planetų pora palei pietvakarių horizontą taps įžiūrima praėjus maždaug 30-45 min. po saulėlydžio ir nusileis apie 18 val.

Tą vakarą daug ryškesnis Jupiteris (-1,97 ryškis) bus matomas kiek žemiau ir kairiau Saturno (+0,63 ryškis). Gruodžio 22-23 d. Jupiteris praslinks Saturnui iš kairės ir toldamas nuo jo kas vakarą spindės vis kairiau ir aukščiau jo.

Jei debesys trukdys stebėti šį nuostabų reiškinį, tai į pagalbą galima bus pasitelkti virtualų teleskopą leidžiantį stebėjimus atlikti internetu. Transliacija iš Romos miesto prasidės 17 val. 30 min. Lietuvos laiku. Per teleskopą bus matomos ne tik abi planetos milžinės, bet ir kai kurie jų palydovai:

Šį didžiausių Saulės sistemos planetų suartėjimą astronomai vadina didžiąja jungtimi. Toks reiškinys vyksta kas 19-20 metų, tačiau ne visada būna matomas dėl Saulės šviesos. Kitas toks glaudus šių dviejų planetų susitikimas bus matomas tik 2080 m. kovo 15 d., tačiau to suartėjimo stebėjimo sąlygos Lietuvoje bus ne tokios palankios kaip šiemet. Taip arti vienas kito Jupiteris ir Saturnas buvo atsidūrę 1623 m. birželio pabaigoje, tačiau to suartėjimo stebėjimui trukdė Saulė šviesa. O dar prieš tai 1226 kovo 4 d. labai trumpai ryto žaroje.