Priminsime, kad Stephenas Hawkingas yra britų fizikas teoretikas, užsiimantis kosmologinių problemų nagrinėjimu. Galbūt ne vienam mačiusiam šių metų Londono parolimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją įsiminė jo raginimas „būti smalsiais“.

Dėl nepagydomos ligos prie invalido vežimėlio prikaustytas S. Hawkingas laimėjo šįmet rusų internetinio verslo magnato Jurijaus Milnerio įsteigtą trijų milijonų dolerių premiją. Šią premiją pastarasis apibūdina kaip „premiją tiems šiuolaikinio mokslo lyderiams, kurie nėra deramai įvertinti“.

Kita 3 milijonų dolerių premija atiteko CERN mokslininkams už subatominės dalelės, kuri elgiasi lygiai taip pat kaip teoriškai numatytasis Higgso bozonas, atradimą. Mintis apie tokios dalelės egzistavimą fizikams teoretikams kilo dar prieš pusę amžiaus. Ji siejama su kitomis fundamentaliosiomis subatominėmis dalelėmis ir, manoma, lemia tai, jog šios pasižymi mase.

Nors S. Hawkingui dar ankstyvojoje jaunystėje buvo diagnozuota labai sunki degeneracinė neuronų liga ir prognozuota, kad jis išgyvens ne daugiau kaip du metus, šiandien, jau sulaukęs septyniasdešimties, mokslininkas žinomas kaip vienas gerbiamiausių pasaulio mokslo autoritetų. Kalbėdamas per parolimpinių žaidynių atidarymą, balso sintezatoriaus generuojamais garsais jis pasakė: „Žiūrėkite į žvaigždes, o ne sau po kojomis. Būkite smalsūs.“

Jam įteiktas Specialusis fundamentaliosios fizikos prizas, kuris skirtas už, komiteto žodžiais tariant, „didžiulį indėlį į kvantinę gravitacijos teoriją ir ankstyvosios Visatos kvantinius aspektus“, taip pat už jo numatymą, jog juodosios skylės skleidžia spinduliuotę.

Agentūrai Reuters atsiųstame elektroniniame laiške S. Hawkingas rašė: „Nė vienas iš fizikų nesiima tyrinėjimų turėdamas tikslą laimėti premiją. Didelis džiaugsmas yra atrasti tai, ko niekas iki tol nežinojo. Vis dėlto tokie apdovanojimai kaip šis vaidina didelį vaidmenį viešai pripažįstant fizikos pasiekimus. Jie iškelia šį mokslą visuomenės akyse ir skatina juo domėtis“.

Laimėtus pinigus S. Hawkingas teigė ketinąs skirti savo dukteriai padėti josios autizmu sergančiam sūnui gauti reikalingą priežiūrą ir gydymą.