Tais laikais, kai šis turtas buvo užkastas, Romos imperija buvo pasiekusi savo klestėjimo apogėjų, o jos monetarinė sistema buvo naudojama visoje teritorijoje ir net už jos ribų, rašo livescience.com.

Šios monetos yra „denarai – standartinis sidabrinis nominalas, naudotas I – III mūsų eros amžiais“, elektroniniame laiške rašė senovės numizmatikos profesorius Stefanas Krmnicekas iš Tiubingeno universiteto Vokietijoje.

Romos imperijos laikų monetos. Shutterstock/Scanpix/VidaPress nuotr.

Archeologai šį lobį rado anksčiau šiais metais vienoje senoje upės vagoje. Kadangi monetos buvo išsibarsčiusios dideliame plote, spėjama, kad jos buvo užkastos ne taip. „Po daugelio šimtmečių slėptuvės vietą veikiausiai išplovė Vertacho upės potvynio vanduo, todėl monetos išsibarstė upės žvirgžde“, – sakė S. Krmnicekas.

„Mes ką tik pradėjome valyti ir tyrinėti šią medžiagą“, ir kol kas panašu, kad „jauniausia lobio moneta buvo nukaldinta III amžiaus pradžioje, todėl manome, kad lobis yra iš III amžiaus pradžios“, teigė S. Krmnicekas. „Šiuo metu keliame hipotezę, kad monetos buvo užkastos III a. pradžioje už romėnų Augusta Vindelicum miesto, šalia Klaudijos Augustos kelio (lot. Via Claudia Augusta), kuris ėjo pro tą vietą“.

Romos imperijos laikų monetos. Shutterstock/Scanpix/VidaPress nuotr.

Tuo metu Augusta Vindelicum (dabartinis Augsburgas) buvo Romos imperijos provincijos – Retijos – sostinė, pažymi profesorius. Kodėl monetos buvo užkastos, lieka paslaptis, kurią mokslininkai bandys išnarplioti.

„Mes kol kas nežinome, kodėl šis turtas buvo paslėptasׅ“, – sakė S. Krmnicekas, pažymėdamas, jog šiuo metu šią mįslę savo darbuose bando įminti Tiubingeno universiteto doktorantas Leo Brey. Lobį iškasė Augsburgo miesto Archeologijos tarnybos direktorius Sebastianas Gairhosas. Jokių kitų artefaktų šalia monetų nebuvo rasta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)