Šis dar birželį pradėtas projektas atskleidė – genetinę viruso medžiagą galima užfiksuoti nuotekų vandenyje ir pagal tai spręsti, ar bendruomenė arba institucija nepatiria koronaviruso infekcijos protrūkio.

„Patikrinome 22 proc. Anglijos gyventojų – paėmėme pavyzdžių tyrimams iš 44 proc. nuotekų valymo įmonių. Tai suteikia mums galimybių užfiksuoti, kur plinta COVID-19, ir imtis priemonių tuose rajonuose“, – teigia Aplinkosaugos, maisto ir kaimo reikalų departamento patarėjas Gideonas Hendersonas.

Nuotekų tikrinimo projektas buvo sėkmingai pritaikytas pietvakarių Anglijoje. Dabar jis taikomas 44-iose nuotekų valdymo įmonėse ir apima 22 proc. Anglijos, informavo Aplinkosaugos, maisto ir kaimo reikalų departamentas. Pasitelkus nuotekų tyrimus, galima patikrinti nuo dešimčių tūkstančių iki 4 milijonų žmonių.

„Bėda ta, kad užsikrėtus koronavirusu galima ir nejusti simptomų. Tokiu atveju žmogus neis tirtis ir nesiizoliuos, o užkratą nešios. Net ir nejaučiant simptomų galima užkrėsti kitus, o mūsų technika suteikia galimybę nustatyti užsikrėtusius. Žmonės dar nežino, kad yra užsikrėtę, o nuotekų vandenys gali tai parodyti“, – sako G. Hendersonas.

Šalies valdžia teigia, kad metodas suteiks galimybę identifikuoti didelius koronaviruso protrūkius, ypač ten, kuri viruso nešiotojai nejaučia simptomų, taip pat paskatins juos imtis saugumo priemonių ir tikrintis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)