Rausvasis Mėnulis savo šviesumo ir optinio didumo aukščiausią fazę pasieks šeštadienį, 21:55 Lietuvos laiku. Šio savaitgalio pilnatis iš viso trunka tris paras: nuo penktadienio ryto (balandžio 15 d.) iki ankstyvo pirmadienio (balandžio 18 d.), praneša NASA.

„Kitaip tariant, tai bus „pilnaties savaitgalis“, – NASA pranešime rašė Gordon Johnston, NASA Mokslo misijų direktorato programų vadovas.

Rožinis Mėnulis.

Anot Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos, savaitgalį numatomi nepastoviai debesuoti orai, tad tikimybė pamatyti šią pilnatį išliks.

Mėnulio pilnatis įvyksta maždaug kartą per mėnesį, kai Saulė, Žemė ir Mėnulis išsidėsto įsivaizduojamoje 180 laipsnių linijoje ir Saulės spinduliai apšviečia jo artimąją pusę, t.y. tą, kuri yra atsukta į Žemę.

Ir nors ši astronominis reiškinys vadinamas Rausvuoju arba Rožiniu Mėnuliu, iš tikrųjų pilnatis bus įprastos spalvos ir tik dėl tam tikrų atmosferinių ypatybių gali matytis pakitusios spalvos Mėnulis.

Rožinis Mėnulis.

Mėnulis, tikėtina, bus geltonas arba oranžinis, nes pilnatį jis pasieks praėjus vos kelioms minutėms po Mėnulio patekėjimo, t.y. kai Mėnulis dar bus žemai horizonte.

Tuo momentu Mėnyulis įgauna raudonesnę ar oranžinę spalvą, kadangi atsispindinčiai nuo jo šviesai tenka įveikti didesnį atstumą ir keliauti pro tankesnę atmosferos dalį (beveik horizontaliai stebėtojo atžvilgiu) mūsų akių link. Tame kelyje išsisklaido trumpesnio ilgio šviesos bangos – tokios yra violetinės ir mėlynos spalvos. Ilgesnės, raudonesnės bangos lieka (raudona yra ilgiausią bangos ilgį turinti matomos šviesos spalva), todėl, kai Mėnulis yra arčiau horizonto, jis įgauna geltonai oranžinę spalvą.

Rožinis Mėnulis.

Jei ore yra dulkių arba didesnis oro užterštumas, Mėnulis gali atrodyti dar raudonesnis.

Manoma, kad pavadinimas „Rožinis Mėnulis“ kilo nuo rožinę spalvą įprastai turinčių gėlių flioksų (Phlox subulata), kurios pradeda žydėti pavasarį. Flioksas – tai augalas, kilęs iš rytinės Šiaurės Amerikos dalies.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją